Zdravlje

Zdravlje

Kako možete prepoznati da vam nedostaje magnezija?

Magnezij je jedan od ključnih minerala za funkcioniranje našeg organizma, pogotovo za ključne tjelesne sustave – rad srca i mišića, kao i za zdravlje živčanog sustava.

Magnezij sudjeluje u čak 300 životno važnih metaboličkih procesa u našem tijelu. Unatoč tome što je ključan za naš organizam, naše ga tijelo ne proizvodi samo već ga unosimo prehranom i pićem, a savjetuje se da se dnevno unosi 375 mg magnezija.

Kako prepoznati nedostatak magnezija?

Nedostatak magnezija može dovesti do težih zdravstvenih tegoba, kao što su srčana aritmija, angina, visoki kolesterol i visoki krvni tlak, kao što i povećava rizik od srčanog udara.

Nedostatak magnezija možete primijetiti vrlo lako, a neki od simptoma su:

  • abnormalni i nepravilni otkucaji srca

  • grčenje mišića, kao i njihovo trzanje

  • umor i osjećaj iscrpljenosti

  • glavobolje

  • loše raspoloženje koje vodi depresiji

  • zvonjenje u ušima

  • problemi s bubrezima, odnosno pojava bubrežnog kamenca

Odnosno, s pravilnim udjelom magnezija, naša crijeva lakše rade, mišići bolje funkcioniraju i ne grče se, srce kuca pravilnije, a i lakše se borimo sa svakodnevnim stresom. Ženama pomaže i kod PMS-a, kao i kod bolnih mjesečnica. Također, magnezij ublažava glavobolju, kao i što djeluje preventivno od virusnih bolesti, odnosno prehlada.

Izuzetno je važan za mlade tijekom razvoja, trudnice, kao i starije osobe, no vitalan je i za osobe koje se svakodnevno suočavaju s kroničnim stresom.

Na koji način unositi magnezij u organizam?

Do nedostatka magnezija može doći zbog nepravilne i loše prehrane, a najbolji su izvor magnezija zeleno lisnato povrće, poput špinata, kao i mahunarke i orašasti plodovi. 

KOJI SU PRIRODNI IZVORI MAGNEZIJA?

Od prirodnih izvora magnezija valja spomenuti orašaste plodove, sjemenke (npr. chia sjemenke), banane, žitarice (npr. zob) te povrće (brokula, grašak, špinat, blitva) te prirodne izvorske vode koje obiluju magnezijem, objašnjava Tomislav Živko mag.pharm.dipl.ing.agr.

Znate li koja je hrana najbolji izvor željeza? Saznajte i zašto biste trebali biti vodu s krastavcem!

Foto: Shutterstock

Ordinacija.hr

Tekst je originalno objavljen 2016. godine.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo