Kako od noćne ptice postati ranoranilac i time si poboljšati zdravlje? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kako od noćne ptice postati ranoranilac i time si poboljšati zdravlje?

Svaki čovjek ima određen bioritam, ali svakako je najčešća podjela na one koji ostaju budni dugo u noć i one kojima je ipak draže ranije zaspati, ranije se probuditi i samim time si učiniti dan duljim.

Iako neka istraživanja pokazuju kako je pitanje jesmo li noćna ptica ili ranoranilac više genetsko pitanje nego li pitanje životnoga stila i navika, činjenica jest da kasni odlasci na počinak mogu donijeti više lošega nego dobroga čovjekovu zdravlju.

Dobrobiti ranoga buđenja

Osobe koje su jutarnji tipovi nerijetko se čine energičnijima i agilnijima od onih koje ostaju budne do kasno u noć. Naime, to je povezano s time što će ranoranioci imati priliku za više dnevnoga svjetla, a odatle i dolazi energija, dobro raspoloženje, a samim tim i zdravlje. S druge, pak, strane, osobe koje su noćne ptice više će biti izložene mraku i nedostajat će im sunce koje potiče proizvodnju vitamina D, a samim tim smanjuje mogućnost obolijevanja od depresije.

Također, kasni odlasci na počinak mogu rezultirati povećanim stresom u životu, smanjenje mentalnih sposobnosti, kroničnu nesanicu i sl.

Evo odgovora zašto ne biste smjeli odgađati svoj jutarnji alarm

Kako postati ranoranilac?

Kako biste spriječili sve spomenute probleme vezane uz svoj životni stil kao noćne ptice, jednostavno si trebate dati vremena da organizam ponovno naviknete na njegov prirodni bioritam, a to je svakako onaj u kojem će veći dio dana biti iskorišten za upijanje dnevnoga svjetla, a samim time će se i produktivnost u radu znatno poboljšati. Naime, ukoliko se nikako ne možete natjerati na spavanje u neko relativno pristojno vrijeme (preporučljivo vrijeme za spavanje je između 22h i 6h ili, pak, između 23h i 7h), utoliko najprije pokušajte s biljnim preparatima za opuštanje i lakši san. Uskoro će se organizam naviknuti na rano ustajanje, a samim time vidjet ćete kako se i razina vaše energije povećava.

Spavanje – kako legnete tako utječete na svoje zdravlje!

Foto: Shutterstock

J. R. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo