Kako odabrati kvalitetne sunčane naočale za sebe i dijete? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kako odabrati kvalitetne sunčane naočale za sebe i dijete?

Već se i maloj djeci može objasniti da sunce može oštetiti oči te da je potrebno nositi sunčane naočale, jednako kako ih učimo da je bitno nanijeti zaštitnu kremu na kožu i staviti kapu ili šešir.

Iako dobro znamo da oči treba zaštititi od sunca, mnogi još uvijek sunčane naočale shvaćaju samo kao zanimljiv i atraktivan modni detalj. Da još uvijek nismo dovoljno svjesni važnosti nošenja sunčanih naočala i iz zdravstvenog aspekta, upozoravaju i istraživanja. Oftalmologinja Tonica Brkić navodi studiju provedenu prošle godine u SAD-u prema kojoj 40 posto odraslih uopće ne nosi sunčane naočale dok boravi na otvorenom, a kada su u pitanju najmlađi članovi obitelji ta brojka je, nažalost, još i veća.

Tonica Brkić, dr. med., specijalistica oftalmologije

Ove podatke treba uzeti ozbiljno jer zaštita očiju od sunca je važna i kod djece i kod odraslih upravo zbog činjenice da ultraljubičasto (UV) zračenje može uzrokovati oštećenje oka. Očna leća u djece se još izgrađuje pa je osjetljivija od leće odraslih i upija mnogo više sunčevih zraka od leća odraslih, upozoravaju stručnjaci. UV zračenje povezano je i s pojavom raznih bolesti, pa i karcinomom kože vjeđa, a u prevenciji se preporučuje nošenje sunčanih naočala s UV filterom.

“Ultraljubičasto (UV) zračenje može uzrokovati različita oštećenja oka. Fotokeratitis ili ultravioletni keratitis je oštećenje epitela rožnice izazvano UV zračenjem, osobito njegovom refleksijom od snijega. UV zračenje povećava rizik razvoja katarakte (sive mrene), senilne makularne degeneracije, karcinoma kože vjeđe, pterigija, pinguekule”, upozorava oftalmologinja Tonica Brkić iz Poliklinike za oftalmologiju Monokl.

Budite primjer mališanima

Ova upozorenja trebala bi biti i više nego dovoljan razlog da sebi i djeci osigurate kvalitetnu zaštitu očiju. No, mnogi roditelji i prije nego pokušaju objasniti djetetu važnost nošenja naočala, odustanu od te namjere. Objašnjenja su razna: djeci naočale smetaju, ostavljaju ih i gube na svim mogućim mjestima te ispada da je utrošen novac ujedno i izgubljen. Stručnjaci pak savjetuju da bi upravo roditelji djeci trebali biti dobar primjer. Ako i sami nose naočale, onda će i najmlađe zainteresirati, a s vremenom će shvatiti da im je na suncu poprilično ugodnije sa sunčanim naočalama nego bez njih. S najmlađima treba razgovarati, objasniti im važnost zaštite i zajedno s njima odabrati sunčane naočale koje im najbolje odgovaraju. Zaštita onda sigurno neće izostati.

Kako odabrati kvalitetne sunčane naočale za sebe i dijete?

  • Najvažnije je da sunčane naočale imaju UV filter, savjetuje oftalmologinja Brkić. Birajte one koje štite od 99 do 100 posto i UVA i UVB zračenja. Takve naočale prepoznat ćete po oznaci “UV 400”, a blokiraju svjetlosne zrake s valnim duljinama do 400 nanometara
  • Birajte veće i zaobljenije naočale jer one bolje štite oči i kožu oko očiju od manjih naočala. Boja naočalne leće nema utjecaj na postotak blokiranih UV zraka
  • Polarizirajuće naočalne leće smanjuju zablještenje koje nastaje kada se svjetlo reflektira od površine vode, snijega ili vlažne ceste

Djeca oponašaju odrasle i, naravno, ostalu djecu. Ako vide da roditelji stavljaju sunčane naočale, i oni ih uglavnom rado stavljaju. Isprva vjerojatno iz znatiželje ili kao modni detalj, a poslije i sami primjećuju da im je sa sunčanim naočalama ugodnije. To uvelike ovisi o dobi djeteta, ali bitno je razgovarati s djecom. Već se i maloj djeci može objasniti da sunce može oštetiti oči te da je potrebno nositi sunčane naočale, jednako kako ih učimo da je bitno nanijeti zaštitnu kremu na kožu i staviti kapu ili šešir. Mislim da je glavni razlog nenošenja sunčanih naočala u svrhu zaštite nedovoljna informiranost i osviještenost roditelja.

Prema istraživanju provedenom u Americi, 75,3 posto anketiranih roditelja koji imaju djecu mlađu od 18 godina navelo je da sami koriste sunčane naočale da bi zaštitili oči i kožu oko očiju od sunca. Ipak samo 48,4 posto navelo je da koriste sunčane naočale za zaštitu dječjih očiju od sunca. Bitno je naznačiti da je ekspozicija ultraljubičastom (UV) zračenju tijekom života kumulativna, a djeca često provode više vremena na otvorenom nego odrasli. Stoga djeca trebaju početi nositi sunčane naočale u najranijoj dobi. Roditelji nisu dovoljno informirani o ovoj problematici i u tome je bitna uloga medija u promjeni ovakvih navika.

Izvor: Moje zdravlje
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL, Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo