Zdravlje

Zdravlje

Kako odabrati sigurnu igračku za dijete?

Igračke koje se stavljaju na tržište EU/Hrvatske trebale bi biti sukladne primjenjivim propisima radi zaštite zdravlja i sigurnosti potrošača, te zaštite okoliša. Obveza i dužnost proizvođača je da prije stavljanja igračke na tržište, vidljivo i neizbrisivo istakne oznaku sukladnosti “CE” koja bi trebala predstavljati garanciju potrošaču da je proizvod projektiran i ispitan na propisani način.

Nerijetko se susrećemo s proizvodima koji ne udovoljavaju propisanim sigurnosnim zahtjevima, a označeni su “CE“ oznakom, te time dovode potrošača u zabludu ugrožavajući njegovo zdravlje i sigurnost. Da bismo u potpunosti dokazali sigurnost igračaka neophodna su laboratorijska testiranja praćena stručnim mišljenjem, međutim ako smo kao potrošači dobro informirani neke opasnosti moguće je i prevenirati.

Savjeti roditeljima za sigurniju kupnju igračaka

  • Čitajte deklaracije jer etiketama i uputama za uporabu koje su priložene igračkama potrošač se upozorava na opasnosti i rizike koji proizlaze iz uporabe igračke.
  • Djeci mlađoj od 36 mjeseci (3 godine) ne kupujte/ne dajte igračke koje nisu prikladne za njihovu dob.
  •  Igračke koje sadrže sitne magnete odgovarajućeg magnetskog toka trebaju sadržavati sljedeće upozorenje: “Upozorenje. Nije prikladno za djecu mlađu od 8 godina. Proizvod sadrži mali(e) magnet(e). Progutani magneti mogu se spojiti u crijevima i uzrokovati teške ozljede. Ako dođe do gutanja magneta odmah zatražite liječničku pomoć“.
  • Pri kupnji birajte igračke glatkih površina i dobro obrađenih rubova.
  • Izbjegavajte igračke intenzivnog i neugodnog mirisa jer mogu sadržavati toksične kemikalije.
  • Izbjegavajte kontakt male djece s igračkama (i odjevnim predmetima) koje sadrže konopac ili vezicu dužu od 20 cm jer predstavljaju opasnost od gušenja ako ih dijete omota oko vrata.
  • Kontrolirajte igračke sa zvukom, ako je zvuk preglasan za vaše uši ne kupujte takvu igračku djetetu jer može izazvati oštećenje sluha.
  • Ne zaboravite da se funkcionalne igračke trebaju koristiti samo uz direktan nadzor odrasle osobe.
  • Budite selektivni pri kupnji električnih igračaka. Vodite se preporukama s obzirom na dob djeteta i nadzirite korištenje igračke.
  • Ne kupujte proizvode široke potrošnje (npr. svijeće, sapune i sl.) koji svojim vanjskim izgledom, bojom i mirisom imitiraju hranu jer ih djeca mogu staviti u usta i progutati što može izazvati gušenje, trovanje pa i opstrukciju probavnog trakta.

Izvor: Štampar.hr

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo