Zdravlje

Zdravlje

Kako odabrati što zdraviju bocu za vodu?

Foto: Shutterstock

Voda je najzdravije piće i najbolje osvježava, za razliku od zaslađenih napitaka koji samo dodatno potiču žeđ.

Uvijek je dobro imati bocu vode sa sobom, a osobito ljeti kad se pojačano znojimo i brzo možemo dehidrirati.

Ponijeti sa sobom i piti vodu kamo god išli, danas je lakše nego ikad. Bočica vode postala je svojevrsni modni dodatak koji možete “personalizirati” različitim porukama, dekoracijama i navlakama. Ipak, najvažniji je materijal od kojeg je boca izrađena.

Bioplastika bez štetnog spoja BPA

Plastične boce u kojima vodu kupujemo, često se koriste samo jednokratno i nepravilno se odlažu, pa onečišćuju okoliš.

Plastika je nepovoljna za zdravlje jer najčešće sadrži kemikaliju BPA (bisfenol A) i druge štetne spojeve (npr. ftalate, boje, vinil-klorid) koji ometaju metabolizam te mogu izazvati hormonske poremećaje, a neka istraživanja pokazuju da su kancerogeni.

Stoga se boce za vodu – prije svega one za trajno korištenje – sve više izrađuju od takozvane bioplastike koja ne sadrži BPA, a vrlo je otporna, lagana i na dodir je poput stakla. Na mnogim takvim bocama označeno je da su izrađene od ekološki prihvatljivog materijala tritana.

Staklo ili nehrđajući čelik

Najzdravija alternativa plastičnim bocama su one staklene, koje su također sve praktičnije za svakodnevno nošenje jer se izrađuju od vrlo otpornog stakla, a dno boce dodatno je zaštićeno silikonom.

Staklene boce mogu se “odjenuti” u neoprenske navlake s patentnim zatvaračem koje istodobno štite staklo od oštećenja i održavaju željenu temperaturu tekućine.

Ekološki i zdravstveno poželjnima smatraju se i boce izrađene od visokokovalitetnog nehrđajućeg čelika, koje su vrlo lagane i dugovječne.

Boce koje poboljšavaju vodu iz slavine?

Među “zdravim” bocama nude se i one koje vodi iz slavine za nekoliko minuta “mijenjaju” sastav da bi postala sličnija izvorskoj vodi. Neke su izrađene od posebne vrste stakla koje navodno poboljšava kvalitetu vode, a u neke se stavljaju keramičke sfere (kugle) s mineralnim dodacima za pročišćivanje i alkaliziranje vode kako bi bila prihvatljivija za organizam.

Praktični dodaci

Moderne boce za vodu iznimno su praktične, s trakama i “kvačicama”, navlakama i držačima… Neke boce za sportske aktivnosti čak su izrađene tako da u sredini imaju otvor kako biste prste mogli prouvući “kroz bocu” i tako je obuhvatiti. Nude se i boce koje u sredini imaju “košaru” za dodavanje voća u vodu; boce s integriranom čašom ili cjedilom za agrume; “sklopive” boce od mekanog materijala slične termoforu te boce s posebno ugrađenom cjevčicom iz kojih uslijed sportske aktivnosti možete piti bez prolijevanja.

Evo zašto bi trebali piti vodu s krastavcima!

I.V.

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo