Zdravlje

Zdravlje

Kako ostvariti pravo na zdravstvenu njegu u kući? Kvalitetna njega može smanjiti ili zamijeniti bolničko liječenje

Shutterstock

Propisuje je izabrani liječnik, a na uputnicu pravo imaju nepokretni ili teško pokretni, kronični bolesnici koji se liječe kod kuće, pacijenti nakon povratka sa složenih operacija, osobe u terminalnoj fazi bolesti…

Nepokretne osobe, kao i pacijenti koji su upravo prošli složene operacije ili bolesnici u terminalnoj fazi bolesti nerijetko trebaju zdravstvenu njegu u kući. Stresne su to i teške situacije za samog pacijenta, ali i njegovu obitelj.

Tko ima pravo na zdravstvenu njegu na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, propisano je Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja na zdravstvenu njegu u kući osigurane osobe.

U HZZO-u navode pet različitih stanja kao osnovu za ostvarivanje tog prava. Na tom su popisu, tako, nepokretnosti ili teške pokretnosti, odnosno stanje kada pacijentu za kretanje treba pomoć druge osobe ili koristi pomagala. Riječ je, nadalje, o kroničnim bolestima u fazi pogoršanja ili komplikacije, uz uvjet da obiteljski liječnik ili pedijatar istodobno provodi liječenje u kući te da indicira i potrebu provođenja zdravstvene njege. Isto tako, bolesnik ostvaruje pravo na njegu na osnovi prolaznih ili trajnih zdravstvenih stanja kod kojih nije moguće samozbrinjavanje, kao i nakon složenijih operativnih zahvata koji zahtijevaju previjanje i njegu rane, skrb za stome, i posljednje, u terminalnoj fazi bolesti.

“Zdravstvenu njegu osiguranoj osobi propisuje izabrani liječnik nakon što je izvršio uvid u medicinsku dokumentaciju, obavio pregled i utvrdio zdravstveno stanje osigurane osobe, kao i stupanj zahtjevnosti potrebne zdravstvene njege. Izabrani liječnik dužan je svaku propisanu njegu prijaviti patronažnoj službi te voditi brigu da je provodi zdravstvena ustanova, odnosno zdravstveni radnik privatne prakse ugovoren za područje na kojem se taj postupak provodi”, pojašnjavaju u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje.

Liječenje Crohnove bolesti: Biološka terapija dovela do velikog napretka

Patronažna služba, dodaju, obvezna je tijekom pružanja njege obići osiguranu osobu najmanje jednom u 14 dana te izvijestiti izabranog liječnika o njezinu zdravstvenom stanju, rezultatima dotad provedene zdravstvene njege i potrebi njezina daljnjeg provođenja, odnosno potrebi liječničkog pregleda pacijenta.

“Provođenje zdravstvene njege može se propisati maksimalno pet puta tjedno tijekom 30 dana, iznimno sedam puta tjedno i tijekom 90 dana kod najtežih bolesnika”, zaključuju u HZZO-u.

U situacijama kada Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ne odobrava njegu u kući na svoj teret, pacijent je može zatražiti privatno. U suradnji s bolesnikovom obitelji, stručnjaci u privatnoj ustanovi procjenjuju i predlažu oblik i vrstu usluge te ugovaraju cijenu. Zagrebački Centar za njegu i rehabilitaciju Marko Kosić bavi se prvenstveno zdravstvenom njegom i fizikalnom terapijom u kući pacijenta.

Naši pacijenti najčešće imaju neurološke dijagnoze koje utječu na funkciju lokomotornog sustava pa samim time ne mogu obavljati svakodnevne aktivnosti i voditi brigu o sebi. Takvi pacijenti traže odnosno trebaju njegu i fizikalnu terapiju konstantno, od postavljanja dijagnoze do eventualnog oporavka. Drugi tip pacijenta kojima je neophodna zdravstvena njega i fizikalna terapija su traumatološki, ortopedski pacijenti koji su imali operativni zahvat zbog lumboishialgije, protrusio disci i.v. L4-L5, L5-S1, LBS, fracture, coxarthrosis, gonarthrosis. To je veliki problem jer patronažna njega preko liječnika opće prakse ne može pružiti takvim pacijentima adekvatnu zdravstvenu njegu jer najčešće nema kadra, a pacijenti nerijetko čekaju i nekoliko tjedana do dolaska socijalne medicinske sestre” ističe mr.ft. Marko Kosić, dipl.ft., spec. mišićno-koštane fizioterapije, osnivač, vlasnik i ravnatelj spomenute privatne ustanove.

Kod njih svaki pacijent može dobiti zdravstvenu njegu i fizikalnu terapiju u svojoj kući, ako postoji indikacija i potreba za time.

“Većina pacijenata koji imaju uputnicu od svoga liječnika obiteljske medicine za njegu u kući treba čekati na slobodan termin, bez obzira na svoje stanje. Ako i dobiju njegu, to je jednom do dvaput tjedno, dok je potreba za njegom puno veća te se tada odlučuju za privatne zdravstvene ustanove. Naš centar nema ugovor s HZZO-om, radimo samo privatno. Nadam se da ćemo u budućnosti dobiti ugovor s HZZO-om, za dobrobit naših pacijenata koji ne mogu plaćati uslugu zdravstvene njege i fizikalne terapije privatno”, kaže naš sugovornik.

Koliko je uopće takav tip usluge razvijen u Hrvatskoj? Može li se njime, primjerice, u nekim slučajevima zamijeniti bolničko liječenje?

Iznenadit ćete se ovim odgovorom, ali naš je zdravstveni sustav dobar na papiru, no javljaju se problemi pri provedbi i radu na terenu. Prema mojem mišljenju, patronažna zdravstvena njega i fizikalna terapija dobro su razvijene, pogotovo u Zagrebu i većim gradovima. Naravno, manje sredine imaju veliki problem jer nemaju njegu u kući ili imaju neadekvatnu zdravstvenu njegu u kući. Na tom polju bi se trebalo raditi i postupno razvijati i educirati građane da je potrebno obavljati odgovarajuću zdravstvenu njegu i fizikalnu terapiju u kući pacijenta, a ne ukidati medicinske timove u manjim sredinama.

Znate li prepoznati simptome raka prostate? Evo na što treba obratiti pozornost

Naravno da kvalitetna zdravstvena njega može smanjiti ili zamijeniti bolničko liječenje. Takvih primjera imamo u praksi: pacijent se otpušta par dana nakon operacije kralježnice, čak i u privatnim bolnicama, pa dobiva zdravstvenu njegu i fizikalnu terapiju u kući dok ne dobije toplice. Takva vrsta njege i terapije moguća je u Zagrebu i većim središtima gdje postoje privatne ustanove koje mogu dati adekvatnu skrb pacijentu – navodi Kosić koji trenutačno pohađa poslijediplomski sveučilišni (doktorski) studij biomedicine na Medicinskom fakultetu u Rijeci, a završio je Fakultet zdravstvenih studija, sveučilišni diplomski studij fizioterapije, na Sveučilištu u Rijeci, i Zdravstveno veleučilište u Zagrebu, specijalistički diplomski stručni studij fizioterapije u trajanju od pet godina. Radno iskustvo stjecao je u četiri bolnice.

Što je s pacijentima koji ne dobiju zdravstvenu njegu na teret HZZO-a ili im ona treba dulje nego što je odobreno, a ne mogu je platiti privatno, a kojih nije malo?

Rješenje tog problema je da se poveća broj ustanova koje rade s HZZO-om, ali ne i broj pacijenata postojećim ustanovama jer opet ne bismo ništa postigli. Zašto? Zato što medicinska sestra onda treba dnevno odraditi deset pacijenata umjesto šest, što je previše. Tada se najčešće javlja nezadovoljstvo jer trebate samo doći do deset ljudi doma i odraditi posao, skraćuje se vrijeme koje se treba provesti s pacijentom jer se ne stigne sve napraviti u osam sati radnog vremena. To je jedan od razloga zašto medicinsko osoblje odlazi u inozemstvo. Zato smatram da je rješenje da se daje ugovor s HZZO-om novim ustanovama, tvrtkama kojima bi to mnogo značilo jer bi im davalo financijsku sigurnost u radu. I samim time kada bi bilo više ugovorenih ustanova najvjerojatnije bi se smanjila i sama cijena zdravstvene njege i fizikalne terapije u kući pacijenta. Ipak nam je najbitnije da pacijent dobije adekvatnu njegu, terapiju, dok pacijenta ne zanima tko to plaća, glavno da je besplatno.

Autor: Suzana Lepan-Štefančić

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo