Zdravlje

Zdravlje

Kako pobijediti alergiju na sunce

Foto: Shutterstock

Onima koji su alergični na sunce nije lako “preživjeti” ljeto jer se alergijski simptomi nerijetko pojavljuju već nošenjem odjeće kratkih rukava u proljeće.

Što sve možete učiniti da alergiju na sunce što više držite “pod kontrolom”, preporučuje dr. Ljiljana Škrinjar, specijalistica dermatovenerologije iz Doma zdravlja Zagreb Centar.

“Alergija na sunce manifestira se različitim vrstama osipa kože, od sitnih prištića, preko mrlja do mjehurastih promjena. Promjene se tipično pojavljuju na područjima tijela koja su inače pokrivena odjećom, dok na licu najčešće nema osipa. Alergiju na sunce izazivaju UVA zrake sunčevog spektra, koje prodiru u kožu dublje od UVB zraka. Treba znati da UVA zrake prolaze i kroz staklo, tako da do nastanka alergijske reakcije može doći i tijekom putovanja automobilom”, upozorava dr. Ljiljana Škrinjar.

Dodaci prehrani s antioksidansima

“Često pacijenti navode da prvih dana boravka na moru nemaju problema, no kasnije, otprilike treći ili četvrti dan, pojavljuje se osip zbog kojeg traže liječničku pomoć. Već prva izlaganja suncu u proljetnim danima kod preosjetljivih osoba mogu izazvati alergiju na područjima koja nisu pokrivena odjećom. Za sprečavanje ove neugodne alergijske reakcije na sunce preporučuje se preventivno uzimati kapsule s antioksidansima poput likopena, beta-karotena, astaksantina i biljnog ekstrakta Polypodium leucotomos.

Nikamo bez najvišeg zaštitnog faktora 50+

Ujedno preporučujemo otkrivena područja namazati kremom koja kožu štiti od sunca vrlo visokim faktorom SPF 50+. Pritom vodite računa o tome da krema ne smije sadržavati mirise, jer i oni mogu biti uzrok osipa. Ako alergija nastupi, u liječenju se koriste protuupalni pripravci kao što su gelovi na bazi kalmina i kalcijevog-glukonata, a kod težih oblika alergije kortikosteroidne kreme. Ponekad pomažu i antihistaminici u obliku tableta. Naravno, pokušajte svoje aktivnosti na otvorenom organizirati u ranim jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima, odnosno nemojte se izlagati suncu između 11 i 18 sati”, savjetuje dr. Ljiljana Škrinjar.    

Kako da stopala “prežive” ljetnu obuću?

I.V.

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo