Kako pomoći svojoj bebi s ekcemom? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kako pomoći svojoj bebi s ekcemom?

Ekcem je najčešći oblik dermatitisa koji je karakteriziran kronično upaljenom kožom, svrbežom ili mjehurićima na koži. U pozadini mogu biti mnogi uzroci, a krajnji lijek ne postoji – samo se mogu tretirati simptomi.

Riječ je o atopijskom dermatitisu, obiklu alergije kod kojeg se javlja hiperosjetljiva reakcija jednog dijela tijela na određeni alergen,no nije potreban kontakt s njime.

Ekcem se uglavnom javlja na licu, ručnim zglobovima i koljenima, no ne mora nužno značiti da je ograničen na ta područja. Bolest pogađa između tri i sedam posto populacije, a kod više od 70 posto pacijenata ekcem predstavlja nasljednu bolest. Najčešći je među malom djecom, no mnoga ga prerastu prije navršene druge godine. Ekcemi češće izbijaju zimi. Točan uzrok kožnih promjena nije poznat, a mogu ih pogoršati i emocionalni stresovi.

  • Obiteljska amanmeza astme ili peludne groznice može povećati izglede da će dijete razviti ekcem.
  • Mališani imaju izuzetno osjetljivu kožu i zato ona može burno reagirati na alergene iz okoliša, kao što su grinje, prašina, deterdženti, sapuni…
  • Moguće su alergije na hranu koju je majka pojela i putem mlijeka ta je hrana došla do bebe. Dok sama namirnica nije odgovorna za ekcem, ona može pogoršati njegov izgled.
  • Atopijski dermatitis se češće javlja kod pretilih mališana. Pokazali su to rezultati najnovijeg istraživanja. Prema njima su djeca s viškom kilograma sklonija ozbiljnijem obliku kožne bolesti koju karakterizira svrbljivost i mjehurići s bistrim ili gnojnim sadržajem.

Što možemo napraviti za naše najmanje?

undefinedS obzirom da se ne može utvrditi točni uzročnik ekcema, istraživanja su pokazala kako je najbolji način rješavanja ovog problema osjačati imunitet bebe ili djeteta te tako smanjiti rizik od razvijanja ekcema ili ublažiti njegove simtpome. Pri tom će vam prehrana biti od velike pomoći:

  • Žene koje za vrijeme trudnoće konzumiraju određene sojeve probiotika mogu spriječiti pojavu ekcema u svoje djece, posebno u prva tri mjeseca života.
  • Ako sumnjate na alergiju uzrokovanu hranom, pratite kada se ekcem pojačava i probajte otkriti koje namirnice djeluju kao okidač. Također možete testirati svog mališana na intoleranciju hrane.
  • Povećajte unos esencijalnih masnih kiselina putem hrane: odaberite losos, pastrvu, skušu, sardine, pekan orahe, orahe i bademe. Istraživanja su pokazala kako ove masne kiseline pomažu regulirati upalna stanja u tijelu i pospješuju zdravlje kože.
  • Ako vaš mališan jede i dječju hranu napravljenu iz gotove formule provjerite dajete li mu dovoljne količine vitamina, minerala i esencijalnih masnih kiselina.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo