Kako prepoznati ADHD kod odrasle osobe? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kako prepoznati ADHD kod odrasle osobe?

ADHD je najčešći poremećaj kod školske djece, ali se danas sve više pažnje posvećuje odraslima s ovim problemom. Portal menshealth.com otkriva nekoliko situacija koje mogu upućivati na ADHD.

ADHD karakteriziraju tri glavna simptoma: nepažnja, hiperaktivnost i impulzivnost.

Portal menshealth.com donosi nekoliko zanimljivih situacija koje mogu upozoriti na prisutnost ovog poremećaja.

1. Često uzimate pauzu

Ovdje se ne radi o problemu s mjehurom, već odrasle osobe s ovim poremećajem imaju osjećaj da se moraju stalno kretati – baš kao da ih na to tjera neki unutarnji motor. Osobe s ADHD-om ne mogu dugo biti na mjestu, pa su im dugačke prezentacije ili predavanja prava muka 

2. Ubrzavate ili prekidate razgovore

Recimo da sudjelujete u neobaveznom razgovoru i vaš sugovornik nikako da dovrši rečenicu. Jeste li vi taj koji će ga prekinuti i dovršiti misao mjesto njega? To je uobičajeno ponašanje osoba s ADHD-om. Možda se radi o nestrpljivosti, ali sve više istraživanja upućuje na to da takve osobe imaju problema s koncentracijom te im je problematično dugo u sebi držati informaciju, stoga često kažu što im je na pameti kako kasnije ne bi zaboravili.

3. Čekanje vas čini nervoznima

Zamislite da vam netko ponudi omiljenu poslasticu, ali ako ju želite odmah dobit ćete jednu, ali ako malo pričekate dobit čete dvije. Što biste odabrali? Osobe koje nemaju problema sa čekanjem mogu prihvatiti da će zadovoljstvo nastupiti nešto kasnije, ali tu dolazi do problema kod osoba s ADHD-om. Pojedina istraživanja pokazuju abnormalnu aktivaciju centra za ugodu u mozgu, pa je njima iznimno teško suzdržati se i čekati.

4. Stalno tražite nova uzbuđenja

Osobe s ADHD-om obično stalno traže nove, zanimljive stvari za raditi. Vjerojatno ste započeli s 45 novih hobija, ali niti jednom se niste posvetili do kraja. Dakle nije problem ako nešto odlučite pokušati i shvatite da vam se ne sviđa, ali ako se takvo ponašanje pretvorilo u naviku i stalno se ponavlja, to bi moglo upućivati na ozbiljniji problem.

5. Netolerancija za dosadu

Glavno obilježje osoba s ADHDom je potreba za stalnom distrakcijom, a što može više ometati nego mobitel. Stalno gledanje na njega, pisanje tekstualnih poruka dok vam netko nešto govori, pregled društvenih mreža tijekom sastanka…

6. Stalne promjene raspoloženja

Odrasle osobe s ADHD-om često mijenjaju raspoloženja. Naprimjer, ako su uključeni u neki projekt na poslu, njihovo raspoloženje može varirati od lošeg do euforičnog u kratkom vremenskom razdoblju.

Foto: Shutterstock

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo