Zdravlje

Zdravlje

Kako riješiti problem suhog oka?

Suho oko je jedan od najčešćih problema zbog kojih se ljudi obraćaju okulistu. Ova je tegoba češća u hladnim, zimskim mjesecima kada se susrećemo s naglim promjenama temperature (primjerice, kod ulaska u zagrijanu prostoriju iz ciče zime).

Simptomi suhog oka mogu uključivati bol, zamućeni vid, osjećaj grebanja u oku, koji mnogi opisuju kao da im je pijesak ušao u oči. Također se može javiti osjetljivost na svjetlo, a u nekim slučajevima oko pokušava samo kompenzirati nedostatak vlažnosti i pretjerano suzi oko.

“S obzirom da i suho oko i alergije mogu uzrokovati suzenje oka, razlikovanje ovih dviju tegoba može biti teško i zahtjeva očni pregled”. objasnio je oftalmolog Michael Azar za portal HealthDay.

Problem suhog oka može zahvatiti bilo koga, neovisno o dobi, iako je češće riječ o starijima, pogotovo ženama koje su prošle menopauzu.

Sindrom suhog oka može biti povezan s:

  • tegobama koje utječu na sposobnost stvaranja suza, kao što su skleroderma, reumatoidni artritis i kolagene vaskularne bolesti
  • određenim lijekovima: diureticima, antihistaminima i beta blokatorima
  • problemima strukture kapka koji onemogućuju njegovo potpuno zatvaranje.

“Pokušajte s umjetnim suzama ili toplim kompresama kako biste pomogli lučenje suza ako imateklasične simptome suhog oka. Ovlaživač zraka može pomoći kod kuće. Teži simptomi mogu zahtijevati liječenje, koje uključuje oralni doksiciklin za poboljšanje kvalitete oka, punktalne čepiće, topijske steroide ili ciklosporine”, savjetovao je dr. Azar.

Upozorio je kako izrazito teški simptomi sindroma suhog oka mogu osobu učiniti ranjivom za upale rožnice, koje mogu trajno utjecati na vid. Ako vam umjetne suze i vlaženje prostorije u kojoj obitavate ne pomaže, javite se oftalmologu.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo