Zdravlje

Zdravlje

Kako se u trudnoći zaštiti od gripe i prehlade

Imunološki sustav kod trudnica je slabiji što ih čini osjetljivijima na sve bolesti. Virus obične prehlade te virus influence, ako se ne liječe pravilno i pravovremen​o​, mogu uzrokovati pojave težih komplikacija.

Kako se zaštiti i kako izbjeći virus, pojasnio je čitateljicama mr.sci. Darko Husar specijalist ginekologije i porodništva.

“Pravila prevencije su ista za sve, potrebno je izbjegavati direktni kontakt s oboljelima, a za vrijeme epidemije, prvenstveno gripe, izbjegavati masovnija okupljanja jer je ondje i mogućnost infekcije veća.” naglašava liječnik te pojašnjava:

“Svim trudnicama koje redovito kontroliramo uobičajeno preporučujem uzimanje mineralovitamiskih preparata za trudnice, i to su u pravilu dovoljne količine svega što je potrebno. Eventualno u slučaju teže anemije može se uz ove preparate dodati još i preparat željeza. Za vrijeme prehlade nema potrebe za povećavanjem doza ovih preparata.” poručuje liječnik te napominje kako se trudnice mogu cijepiti protiv gripe za vrijeme drugog i trećeg trimestra trudnoće.”

Dodaje kako uobičajenu prehladu zapravo nije potrebno liječiti osim posve simptomatske terapije – prije svega snižavanja povišene temperature, a može se utjecati i na vodenkasti iscjedak iz nosa, suhi, nadražajni kašalj te osjećaj ”grebanja” u grlu. Glede terapije, ona je zapravo ista, radilo se o trudnoći ili ne.

“Za snižavanje temperature se u trudnoći u pravilu se koristi paracetamol (stručno ime lijeka koji se javlja pod drugim komercijalnim). Potrebno je snižavati temperaturu višu od 37,5 stupnjeva Celzijevih, a svaka četiri sata​ ​se, u slučaju potrebe, može uzeti jedna tableta za odrasle – a to je 500 mg. “Ukoliko je temperatura viša od 38,5 stupnja, mogu se odjednom uzeti i dvije tablete. Ukoliko je potrebno, tijekom 24 sata se može uzeti šest do desettableta što se rijetko kada mora učiniti i u tim dozama ne bi trebalo biti nikakvih značajnijih nuspojava.”, zaključuje dr. Husar.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo