Zdravlje

Zdravlje

Kako uspješno spriječiti znojenje ovog ljeta?

Osim što je znojenje prirodna pojava, ponekad može stvoriti i nelagodan osjećaj, a pogotovo ako se radi o problemu prekomjernog znojenja.

Kako su pred nama sve topliji dani, zanimalo nas je na koji se način ono može spriječiti. Odgovore smo potražili od Dr. med. Dinka Bagatina, općeg i plastičnog kirurga.

1. Koristi li se terapija botoxom samo kod problema prekomjernog znojenja?

Pretjerano znojenje je poznato pod stručnim nazivom hiperhidroza te je najprimjetnije na području pazuha, dlanova i stopala. Ljude s ovim problemom ne muči samo znojna odjeća i mokre ruke, već i iritacija kože te društvena nelagoda. FDA je 2004. godine odobrio uporabu Botoxa u liječenju hiperhidroze, a tretman se rabi u svrhu sprječavanja pretjeranog znojenja pazuha, a može se koristiti i u svrhu sprječavanja pretjeranog znojenja dlanova i stopala. Botox se također koristi i u svrhu smanjenja izraženih bora oko očiju i na čelu.

2. Kako izgleda sam zahvat te koliko traje oporavak?

Ubrizgavanjem Botoxa u kožu utječe se na putovanje signala između završetaka živaca i žlijezda znojnica u koži. Botulinum toksin veže se za krajeve živaca u blizini područja ubrizgavanja i djeluje poput prepreke, što znači da sprečava otpuštanje neurotransmitera acetilkolina, kemijskog spoja koji proizvode živčane stanice za međusobnu komunikaciju te na taj način onemogućuje slanje signala za stimulaciju proizvodnje znoja. Na taj način žlijezde znojnice ostaju neaktivne. Svaki tretman može se sastojati od nekoliko ubrizgavanja u problematično područje, traje oko 30 minuta, a rezultati traju do 6 mjeseci. Oporavka nakon tretmana nema.

3. Je li tretman potrebno ponavljati?

Za najbolje rezultate tretman je potrebno ponavljati svakih četiri do šest mjeseci.

4. Terapija je namijenjena ženama i muškarcima?

Ako vas muči ovaj problem, bilo da ste žena ili muškarac, onda ste kandidat za ovaj tretman. Unatoč utjecaju pojačanog znojenja na sve dnevne aktivnosti, mnogi ljudi ne traže rješenje ili liječenje. Na žalost, to se događa zato što ne shvaćaju da je njihov problem medicinske naravi i da se može liječiti. U zdravstvenom smislu ne postoji niti jedna štetna posljedica, štoviše iskustva pokazuju da je tretman uistinu spas za ljude koji se pretjerano znoje.

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Ana Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo