Zdravlje

Zdravlje

Kako zaštititi svoje zdravlje ako je osoba s kojom živite pozitivna na COVID-19?

Shutterstock 1671832339

Učinite sve što možete kako bi se zaštitili.

Važno je poduzeti sve mjere zaštite jer ako živite s nekim tko je bolestan, imate 50 posto šanse da ćete se i vi razboljeti. Kako biste to učinili, a i mogli se brinuti i bolesnom članu obitelji, u obzir uzmite ove savjete.

Testirajte se

Ako ste u spomenutoj situaciji, što prije i vi napravite test, savjetuje Dr. Scott Braunstein, ravnatelj bolnice Sollis Health u Los Angelesu. „Čak i ako je test negativan, ne isključuje se mogućnost da se radi o lažno negativnom testu, pa ga ponovite za 5 do 7 dana“, dodaje. Svi koji su došli u kontakt sa zaraženom osobom, moraju o tome biti obavješteni kako bi i samo mogli pristupiti testiranju.

Ograničite kretanje

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti je ponudio smjernice kako se ponašati kada brinete o nekome tko ima COVID-19:

  • Bolesna osoba se mora izolirati od ostalih ukućana
  • Ako je moguće neka koristi posebnu kupaonicu i spavaću sobu
  • Svi ukućani trebaju održavat fizički razmak od osobe koja ima COVID koliko je to moguće

Osoba koja je bolesna mora biti u karanteni najmanje 14 dana od pozitivnog testa, a i dulje ako se radi o komplikacijama.

Što će se dogoditi muškarcima, a što ženama nakon moždanog udara? Ovo su ključne razlike

Dr. Bruce E. Hirsch, stručnjak za infektivne bolesti dodaje kako je fizički razmak od bolesne osobe način da se što manje izlažete virusu, a postoje i dokazi koji govore kako oni koji se zaraze putem velikog broja virusa imaju i teži oblik bolesti. Osobi o kojoj brinete donosite hranu i sve potrebno ali izbjegavajte dulji kontakt.

Otvorite prozore

Kako biste omogućili ulazak svježeg zraka u prostoriju, prozore stalno otvarajte, čak i ako to znači da morate pojačati grijanje. To je važno jer se virus može zadržati u prostoriji pa ćete izbjeći mogućnost zaraze.

Nosite masku

Osoba koja ima COVID mora nositi masku kada je u blizini drugih ljudi, a tko god živi s tom osobom također mora nositi masku u istoj situaciji.

Maska će zadržati virus koji se nalazi u ustima i u nosu, a novi podaci ukazuju kako će maska štiti od infekcije. Iako ne znači sto postotnu zaštitu, svakako takvim ponašanjem možete smanjiti šanse da ćete se zaraziti.

“Medicinska maska je dobra zaštita ako se pravilno nosi, a platnena maska je bolje nego nikakva“ dodaje Hirch.

Naočale vas isto mogu zaštiti od prodora virusa kroz sluznicu oka.

Perite ruke i dezinficirajte površine

Savjetu stručnjaka su da perete što češće ruke sapunom i vodom, najmanje 20 sekundi, koristite dezinfekcijski gel ili maramice, ako sapun nije dostupan. Potrebno je rukama ne dodirivati lice, usta, nos i oči. Hirch dodaje kako je potrebno čistiti i tvrde površine svakog dana, poput stolova, kvaka, umivaonika, daljinskog upravljača…

Što ako ste nekoga zarazili koronavirusom? Evo kako se nositi s osjećajem krivnje

Jedite zdravo

“Važno je jesti zdrave namirnice i paziti na tjelesnu težinu, što nije lako tijekom ove pandemije zbog straha i velike količine stresa. Znamo do danas da su neke osobe u rizičnoj skupini, a puno se toga može učiniti ako njegujemo zdrave navike“, dodaje liječnik.

Zdrava prehrana će utjecati na funkcioniranje metabolizma i imunološkog sustava, a to čini veliku razliku“, zaključio je dr. Hirch.

Vjerujte samo provjerenim izvorima

Normalno je da slušamo komentare prijatelja i obitelji, ali važno je vjerovati samo provjerenim izvorima i stručnjacima kada su u pitanju informacije o koranavirusu.

Puno je netočnih informacija oko nas koje će savjetovati uzimanje puno vitamina ili tuširanje u vrućoj vodi, ali većina tih savjeta se ne bazira za znanstvenim dokazima“, pojašnjava Braunstein.

Razgovarajte s prijateljem

Prijatelji i obitelj mogu biti odlična pomoć ako želite razgovarati s nekim o ovim teškim vremenima. Ako netko u vašoj obitelji ima COVID normalno je da ćete doživjeti razne emocije, od straha, depresije do osjećaja usamljenosti, što može biti teško.

“Razgovor o tim osjećajima vam može pomoći i poboljšati fizičko i emotivno stanje“, dodaje Braunstein.

A. A.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo