Kako znati da ruke perete prečesto i koje su posljedice? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kako znati da ruke perete prečesto i koje su posljedice?

Shutterstock 1516653251

Redovita higijena ruku jednostavan je i jeftin način sprečavanja širenja mnogih zaraznih bolesti.

Kvalitetnim higijenskim navikama, tvrde stručnjaci, moguće je smanjiti širenje bolesti i kod odraslih, ali i djece. Treba imati na umu da je održavanje higijene noktiju jednako važno jer se ispod njih nalazi najviše prljavštine. Uz to, dobra higijena ruku treba uključivati temeljito sušenje, a ne samo pranje. Najbolji način sušenje ruku je korištenje papirnatih ručnika.

Možemo li prati ruke previše?

Ono što znanost trenutno tvrdi jest da zdrave bakterije žive na rukama i one su jako važne za zdravlje kože te ih pranjem ne uklanjate, pojašnjava Richard Gallo, osnivač odjela za dermatologiju na sveučilištu u San Diegu.

Dodaje kako je izgledno da se bakterije nastanjuju u kožu kad se osoba rodi i steknu otpornost na sapune, kreme i gelove za dezinfekciju.

Ipak, ako se pretjera s pranjem, posljedice mogu biti primjetne: “Prvo ćete vidjeti da je koža ruku suha, da se koža oštećuje“, dodaje Gallo.

Koliko je sigurno sada odlaziti u trgovine po namirnice? Ovo su nužne mjere opreza

Dr. Samer Blockmon, se slaže s rečenim te pojašnjava: “Prečestim pranjem se i uništavaju ona zdrava ulja na koži te zdrave bakterije koje nas štite od bolesti. U praksi srećem pacijente koji toliko koriste gel za dezinfekciju da im koža na rukama puca. To će samo omogućiti bakterijama da lakše uđu u organizam“.

Signali koji upozoravaju na prečesto pranje ruku su suha, crvena, bolna i perutava koža.

Ako koristite često dezinfekcijska sredstva a ne primjećujete ove simptome znači da ne štetite koži i da ste ipak umjereni.

Kad trebate prati ruke?

Nikako nije na odmet danas ih prati često, ali svako pretjerivanje može samo značiti dodatnu štetu.

Treba li prati ruke vrućom vodom i koliko je temperatura vode važna za uništavanje virusa?

“Ruke perite prije obroka, nakon korištenja toaleta, prije i nakon pripremanja jela“ kaže Blockmon. Savjetuje da se ruke peru prije diranja lica i seksualnih odnosa.

Danas je bitno prati ih nakon svakog posjeta trgovini, diranja gumba u liftu i slično…

„Sapun će „obgrliti“ bakterije koje će se skup sa njim isprati vodom.“, zaključuje. Važno je ruke prati dovoljno dugo i pod mlazom čiste vode iz slavine. Ako nemate pristup vodi i sapunu, poslužit će i gel za dezinfekciju.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo