Zdravlje

Zdravlje

Kamenci, ciste, tumori… Ovo su najčešće bubrežne bolesti

Shutterstock

Urolog, prim. dr. Dalibor Čičin-Šain, objašnjava koje su najčešće bolesti bubrega te kako si pomoći.

Upala mokraćnih putova

Upale mokraćnih putova vrlo su česte. Gotovo da nema muškarca ili žene koji se nije sreo s upalom prostate ili mjehura. Neliječene upale mogu se proširiti i na bubrege izazivajući akutnu ili kroničnu upalu. Akutne su karakterizirane visokom temperaturom, tresavicom i bolovima u leđima.

Urolog otkriva kako paziti na bubrege te objašnjava zašto se bubrežne bolesti često kasno otkriju

Simptomi kod kronične upale nisu tako dramatični, ali s vremenom dovode do postupnog smanjenja funkcije. Karakterizira ih mučnina, povraćanje, gubitak apetita, opća slabost, grčevi u mišićima. Nerijetko se viđaju otok gležnjeva i povišen krvni tlak.

Ciste na bubrezima

Ciste bubrega predstavljaju mjehuriće ispunjene bistrom tekućinom. Broj i veličina može varirati. Uglavnom ne izazivaju nikakve tegobe i najčešće ne zahtijevaju nikakav tretman. Iznimno svojim rastom mogu mehanički oštećivati tkivo bubrega, a tada je potreban kirurški zahvat. Poseban entitet je policistična bolest kod koje je cijelo tkivo bubrega zapunjeno malim ili većim cistama koje nerijetko krvare i izazivaju upalu. Takvi bubrezi na kraju mogu biti teški nekoliko kilograma. Tijek bolesti dovodi do zatajenja bubrega, dijalize i transplantacije. Bolest može biti nasljedna.

Tumori

Tumori bubrega vrlo rijetko imaju simptome koji bi upućivali na njihovo prisustvo, osim u poodmakloj fazi kada je liječenje komplicirano, a pozitivan ishod slab. I tu je široka dostupnost ultrazvuka dovela do rane detekcije kada priroda tih tumora može biti gotovo dobroćudna. Terapija je prije svega kirurška. Ako su mali (manji od 3 cm) moguć je poštedni, laparoskopski zahvat, kojim se odstrani samo tumor, a bubreg ostavi. Veći tumori zahtijevaju odstranjenje cijelog bubrega zajedno s pripadajućim masnim tkivom i lokalnim limfnim čvorovima.

Kada se upala mokraćnog mjehura može proširiti i na bubrege?

Kamenci

Kamenci u bubregu mogu biti prisutni godinama, a da osim mikroskopskih tragova krvi u mokraći ne izazivaju nikakve tegobe. Ako se pomaknu, mogu dovesti do tzv. bubrežnog napada (renalne kolike), koja je kategorizirana kao najjača bol u našem organizmu. Većinu takvih kamenaca bolesnik spontano izmokri. Na početku moje urološke prakse veći dio dana bio je posvećen dugotrajnim operacijama velikih kamenaca, koji su ispunjavali čitav kanalni sustav bubrega i težili do 100 g. Njihovo odstranjenje zahtijevalo je nerijetko nekoliko rezova na bubregu.Da bi to bilo moguće, trebalo je nakratko zaustaviti cirkulaciju kroz njih. Kako bi što više zaštitili tkivo bubrezi su se hladili tijekom takvih operacija (tzv. hipotermija).

Širokom dostupnošću ultrazvuka od 90-ih godina prošlog stoljeća, tako veliki kamenci su postali rijetkost. Danas se otkrivaju mali kameni koji se odstranjuju poštednim metodama izvantjelesnog mrvljenja kamenaca (ESWL) ili endoskopskom metodom uz pomoć lasera ili drugih uređaja za njihovu dezintegraciju.

Slušajte svoje tijelo: 7 ranih znakova da nešto nije u redu s vašim bubrezima!

Razgovarala: Ana Abrahamsberg

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo