Karcinom grla-glasnica: ako ste promukli duže od četiri tjedna, obavezno na pregled! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Karcinom grla-glasnica: ako ste promukli duže od četiri tjedna, obavezno na pregled!

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo 2014. u Hrvatskoj je bilo oko 300 novootkrivenih bolesnika s karcinomima grla-glasnica.

Nažalost, iste je godine 200 osoba umrlo zbog iste dijagnoze. Ti podaci nas u EU svrstavaju na samo dno po uspješnosti liječenja tog karcinoma. Razvijene zemlje Zapadne Europe imaju stopu smrtnosti, ali i pojavnosti, više nego dvostruko manju od naše. 
O tumorima grla-glasnica razgovarali smo s dr. sc. Krešimirom Gršićem, dr. med., otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata.

Kako objašnjavate takve podatke?

Kada se bolest otkrije u ranom stadiju, tada je bolesnike moguće izliječiti u preko 90% slučajeva. Vrlo ih uspješno liječimo bilo primjenom suvremenih kirurških tehnika (primjerice LASER-om), odnosno primjenom radioterapije (zračenjem). Takvi bolesnici mogu nakon završetka liječenja bez ograničenja nastaviti sa svim svojim svakodnevnim aktivnostima, odnosno liječnici vole reći da im bolest i terapijski postupak nisu utjecali na kvalitetu života

Znate li koje su najčešće komplikacije operacije štitnjače?

Većina hrvatskih bolesnika dolazi u poodmakloj fazi bolesti, kada osim tumora na grlu-glasnicama postoje metastaze na vratu, odnosno ponekad i udaljene metastaze (uglavnom na plućima i jetri). Takve bolesnike, statistički gledano, podjednako neuspješno liječe svi, uključivši i poznate svjetske onkološke centre. Njihove šanse za preživljenje su manje od 50% (govorimo o vjerojatnosti da će nakon 5 godina biti živi). Naš nesrazmjer između onih kasno i rano otkrivenih je glavni razlog loših statističkih podataka.

Kako izgleda liječenje takvih uznapredovalih karcinoma u Hrvatskoj? 

Uznapredovalu bolest liječimo agresivnom kombinacijom kirurgije, zračenja i kemoterapije. Nerijetko je u zalog ozdravljenja bolesniku potrebno kirurški u cijelosti odstraniti grlo. Naglasio bih, da nakon takve operacije bolesnici i dalje uzimaju svu hranu normalno na usta, ali do kraja života dišu isključivo kroz traheostomu, otvor dušnika smješten nisko na vratu. Spomenuti zahvat je za bolesnike izrazito stigmatizirajući, te je potrebno vrijeme, podrška obitelji, ali i čitave zajednice da oni dalje nastave, uvjetno rečeno s normalnim životom. 

Kako izgleda rehabilitacija takvih bolesnika?

Većina bolesnika u Hrvatskoj koji zbog karcinoma izgube grlo mogu i dalje govoriti! Na teret HZZO-a  svima su osigurane tzv. govorne proteze koje im to omogućuju.

Logopedi, fizijatri i medicinske sestre koje rade na otorinolaringološkim odjelima nesebično poučavaju bolesnike izazovima koji ih čekaju, odnosno specifičnostima uvjetovane operativnim zahvatom. Naime, nakon operativnog odstranjenja grla te osobe više ne mogu ispuhati nos, ne mogu osjetiti mirise. Kupanje u moru im  je moguće isključivo nakon specijalnog treninga i posebnih pomagala. Ulazak vode kroz otvoreni dušnik, odnosno traheostomu se može desiti i za vrijeme običnog tuširanja.

Težak fizički rad im je neizvediv, a većina njih je prisiljena otići u prijevremenu mirovinu. Posebno su tu važni tzv. klubovi laringektomiranih osoba, gdje se takvi bolesnici druže i međusobno izmjenjuju iskustva.

Koji su glavni uzročnici ovog oblika raka?

Dugotrajno, višegodišnje pušenje duhanskih proizvoda najvažniji je rizični faktor za nastanak karcinoma grla. Kronično konzumiranje alkohola djeluje sinergistički s pušenjem, povećavajući rizik za nastanak karcinoma više puta. Infekcija humanim papiloma virusom (HPV 16 i 18) kao i izloženost nečistom aerosolu; azbest, boje i lakovi, pesticidi, cementne i metalne prašine, kamena i ugljena prašina, kontakti s niklom i kromom, rad u kožnoj i drvnoj industriji, također predstavljaju rizik za razvoj karcinoma.

Obolijevaju li muškarci i žene podjednako?

Interesantno je da je ovo bolest muškaraca. Žene dobivaju karcinom grla-ždrijela deset puta rjeđe od muškaraca, iako uživanje u nikotinu da prati takvu spolnu distribuciju. Pravi razlog, odnosno utjecaj spola, na prognozu bolesti još nitko nije uspio znanstveno objasniti. 

Možemo li karcinom grla rano otkriti? Koji su rani simptomi? 

Za mnoge se karcinome žalimo da nemaju simptoma, te da se zbog toga otkrivaju jako kasno. Već i najmanja promjena na grlu-glasnicama ima za posljedicu promjenu boje glasa, govorimo da je osoba promukla. Ako je osoba k tome i pušač duži niz godina, svakako se mora zabrinuti i biti upućena na pregled otorinolaringologu. Promuklost, naravno, ne znači automatski karcinom grla, vizualni pregled glasnica optičkim instrumentima će objasniti što se s njima zbiva. 

Kirurgija štitnjače – kako se operira danas uz suvremene tehnologije

Postoje li još neki dodatni simptomi koji nas mogu alarmirati?

Ostali simptomi koji mogu upućivati na karcinom grla su nespecifični, odgovaraju velikom broju bolesti koje se osim u grlu i ždrijelu mogu pojaviti u usnoj šupljini i na jeziku. Ti simptomi samo alarmiraju na odlazak liječniku.

Najčešći je to dugotrajna grlobolja, te bol koja se širi u uho i ne prolazi tjednima. Bezbolan čvor na vratu koji raste, te je prisutan duže od mjesec dana, također je jedan od simptoma koji može upućivati na tumor ždrijela. Otežano gutanje i otežano disanje su vrlo ozbiljni simptomi koji se javljaju u kasnijoj fazi bolesti kada volumen tumora zauzima veći dio ždrijela i grla.

Takvi bolesnici slabo jedu, izrazito mršave, često iskašljavaju krv, te im iz usta dopire neugodan miris koji odgovara procesu raspadanja tumora. 

Koliko je važno pravovremeno otkrivanje bolesti?

Samo usvajanje zdravih stilova života u kojem nema pušenja ni pretjeranog uzimanja alkohola je jedini učinkoviti način prevencije ovog karcinoma. Rano otkrivanje karcinoma je zapravo najučinkovitiji oblik “liječenja“. Primjerice, najzloćudniji tumor kože, melanom ima godišnju pojavnost u Hrvatskoj koja je usporediva s tumorom grla-glasnica. Usporedbe radi, zbog njega se u Hrvatskoj, s obzirom na rak grla umire duplo manje. To je posljedica dobro osmišljenih javnih akcija koje su imale za ulogu prosvjećivanje populacije o koristi njegova rana otkrivanja.  

Koji su Vaši savjeti čitateljima?

Zapamtite samo jednu rečenicu.

Ako ste promukli duže od 4 tjedna, a prethodno niste bile bolesni (prehlađeni), a posebice ako ste pušač, svakako trebate obaviti otorinolaringološki pregled kojim će s vizualno utvrditi stanje vaših glasnica. Taj jednostavan pregled Vam može spasiti ne samo dobar glas – grlo, već i život.

Obilježavanje Svjetskog dana glasa

Svjetski dan glasa obilježava se danas, 16. travnja, uz znanstveno-umjetnički program u Muzeju Mimara u 17 sati. Ovaj dan širom svijeta slave i obilježavaju otorinolaringolozi, fonijatri i svi drugi koji se bave fenomenom ljudskog glasa.

Svjetski dan glasa značajan je svim glasovnim profesionalcima poput dramskih i glazbenih umjetnika, medijskih djelatnika, i svih ostalih kojima je upravo glas najvažniji alat

Pregledi građana bez uputnice 

1. Klinika za tumore KBC Sestre Milosrdnice, Ilica 197, Zagreb 17. i 18. travnja 2018. utorak i srijeda od 13-14h (poliklinika – ORL ambulanta). Uz prethodnu najavu na telefon 01/3783 537 (pregledavaju se građani koji su promukli dulje od 4 tjedna, a da pritom nisu prehlađeni) 
2. KB Merkur – ORL ambulanta, Zajčeva 19, Zagreb 17. i 18. travnja 2018. utorak i srijedu od 13-14h (poliklinika – ORL ambulanta). Uz prethodnu najavu na telefon 01/2253 247 (pregledavaju se građani koji su promukli dulje od 4 tjedna, a da pritom nisu prehlađeni) 
3. Centar za ekspertnu medicinu, Voćarska 14, Zagreb 17. i 18. travnja 2018, utorak i srijeda od 13-14h ( ambulanta 3). Uz prethodnu najavu na telefon 099 4635800 (pregledamo građane koji su promukli duže od 4 tjedna, kronične pušače i one koji imaju glasovni zamor ili nestabilan glas, te glasovne profesionalce) 
4. Poliklinika SUVAG, Ul. kneza Ljudevita Posavskog 10, Zagreb 18. travnja 2018., srijeda 
• 12-14h – logopedsko savjetovanje i procjena kvalitete glasa (soba 12/II) 
• 14-16h – pregled otorinolaringologa (soba 18/II). Uz prethodnu najavu na telefon 01/4629 603.
5. Akadamija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 5, Zagreb 26. travnja 2018., četvrtak, 14-16h. Predavanje i fonijatrijski pregled studenata Akademije.

Karcinomi štitnjače – bolest kod koje je kirurški zahvat glavna terapija

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo