Kardiološka rehabilitacija je najučinkovitija kod kuće

pacijent-bolnica-bolest-udar-lijecnih-rehabilitacija

Tim britanskih stručnjaka analizirao je 12 studija koje se bave kardiološkom rehabilitacijom, a rezultati su pokazali kako nema razlike između pacijenata koji rehabilitaciju prolaze kod kuće ili u bolnici.

Srčani udarStudija je uključila  podatke 1938 ispitanika iz raznih zemalja (Velike Britanije, SAD-a, Kanade, Turske i Irana), a zaključak kaže kako ne postoje razlike između kardiološkog oporavka koji se provodi u bolničkom centru i onoga koji se provodi u vlastitom domu. To znači kako nije primijećen veći broj smrtnih slučajeva, ponovljenih udara, smanjenog kapaciteta vježbanja, i rizičnih faktora (pušenje, krvni tlak, kolesterol u bilo koje od dva navedena slučaja.  

Studija je čak pronašla neke dokaze kako se pacijenti koji rehabilitaciju provode kod kuće, pomnije pridržavaju propisanog plana oporavka. Ovo je vrlo važno, jer loše provedena rehabilitacija znači i veći rizik od ponovnih oboljenja. 

Stručnjaci tvrde kako pacijenti koji su na rehabilitaciji u bolnici pokazuju slabije rezultate iz niza razloga - ponekad su takva mjesta, ali i parkirališno mjesto, nedostupni, ponekad je prisutno neslaganje s drugim članovima grupe, ili je jednostavno u pitanju velik opseg privatnih obveza koje ne ostavljaju vrijeme za rehabilitaciju. 

Britanske nacionalne smjernice predlažu da se rehabilitacija osigura osobama nakon pretrpljenog srčanog udara ili ugradnje premosnice. Ovakav program oporavka popravlja fizičko zdravlje te smanjuje smrtnost u pacijenata sa srčanim oboljenjima.

ParStandardni programi kardiološke rehabilitacije uključuju vježbanje, edukaciju, promjenu navika, savjetovanje, podršku i strategije usmjerene smanjivanju rizičnih faktora.

Nažalost, manje od 40 posto Britanaca koji prežive srčani udar sudjeluje u kardiološkoj rehabilitaciji. Ovo istraživanje potvrđuje ranije teorije koje govore kako je rehabilitacija koja se provodi u privatnosti pacijentovog doma, jednako učinkovita kao i ona u posebno opremljenim bolnicama i centrima. 

Studija je objavljena u časopisu British Medical Journal.


D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!