Zdravlje

Zdravlje

Kemijski piling – uklanja proširene pore te pigmentaciju, a koža pomlađuje

Shutterstock

Kako će nam izgledati koža i koliko će biti zdrava ovisi o raznim faktorima, od vanjskih utjecaja do prehrane, razine stresa i naravno životne dobi. Najosjetljivija je koža lica jer je direktno izložena suncu i vjetru.

Dermatolozi svijeta stalno traže nove načine kako kožu održati mladolikom ili ublažiti već nastale promjene na licu. Kemijski piling je jedno od starijih rješenja. 

Napravite sami njegujući balzam za usne

Što je kemijski piling?

Ova vrsta tretmana uključuje aplikaciju toksičnih kemijskih pripravaka na kožu u kontroliranoj dozi, izazivajući kontrolirano odumiranje kože.

Nakon pilinga, koža se oporavlja. Što je piling dublji, to je potkožno tkivo (dermis) više stimulirano na proizvodnju supstanci koje koži osiguravaju hidrataciju, čvrstoću i elastičnost.

Nakon zahvata, koža izgleda znatno mlađe i svježije sa manje bora i plićih ožiljaka od akni, a uklanjaju se i proširene pore te pigmentacija. Također, dobro će djelovati i na masnu kožu.

Tehnike:

Za dubinski piling potrebno je oko dva sata. Manji zahvati, poput tretmana područja čela, trajati će samo pola sata. Otopina se nanosi na područje koje se tretira, a osjetit čete samo lagano peckanje jer otopina također djeluje kao anestetik.

Evo zašto nastaju tvrde pete i kako ih se riješiti!

Nakon ispiranja lica, ono se prekriva debelim slojem vazelina koji će na licu ostati jedan do dva dana. Neki pacijenti nakon zahvata osjećaju neugodu, ali to se može kontrolirati raznim medikamentima. Nekoliko dana nakon pilinga pojavljuje se nova koža svijetlo ružičaste boje koja će se pretvoriti u normalnu boju lica nakon par dana.

Postoperacijska natečenost će također nestati nakon par dana. Pacijenti moraju izbjegavati sunčevu svijetlost i kontinuirano koristiti kremu sa zaštitnim faktorom.

Činjenice o kemijskom pilingu

  • Kemijski piling oštećuje kožu u kontroliranom postotku, uzrokujući površinske rane.
  • Nakon prirodnog obnavljanja kože ona izgleda zdravije i ljepše.
  • Dubina do koje se koža oštećuje određena je vrstom kemikalije koja se stavlja na lice.
  • Vrsta kemikalije se određuje na osnovi problema kože koje je potrebno liječiti.
  • S obzirom da večina pilinga oštećuje kožu, potrebno je vrijeme da se koža oporavi.
  • Kao i kod svakog zahvata, i ovaj nosi rizike koji uključuju ožiljke, infekcije i neželjene promjene u boji kože.

Najvažniji zahtjev za svaki kirurški zahvat je dobro zdravlje, a sve ostalo uzmite u obzir uz savjet liječnika. Nakon pilinga važno je smiriti kožu kremom umirujućeg i hidratantnog djelovanja te zaštiti kožu od sunca kremom za zaštitu od sunca s maksimalnim zaštitnim faktorom.

Hiperpigmentacije na licu (melazme) – zašto nastaju i kako se uspješno riješiti mrlja?

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo