Zdravlje

Zdravlje

Klimatoterapija na planini pročišćuje pluća, jača srce, uravnotežuje duh…

Foto: Shutterstock

Klimatoterapija nije “rezervirana” samo za more – u liječenju elementima prirode, izuzetnu moć imaju planine.

Planinska klima odlikuje se čistim zrakom s visokom koncentracijom kisika, a niskim atmosferskim tlakom, s manje vlage i sparine koja je česta u nizinskim područjima.

Zračne kupke

Planinski zrak prožet je osvježavajućim “dahom” šume i ljekovitog bilja s planinskih livada, pa je melem za sve dišne bolesti (upala sinusa, bronhitis, astma, upala pluća), uključujući i dišne alergije, ako alergeni nisu prisutni na nadmorskoj visini na kojoj boravite.

Boravak na planini blagotvoran je i za osobe s kardiovaskularnim i neurološkim tegobama. Za jačanje i pročišćenje krvotoka preporučuju se takozvane zračne kupke (udisanje svježeg zraka tijekom opuštajuće aktivnosti poput šetnje ili meditacije) koje također pomažu protiv stresa i tjeskobe.

Spokoj bez buke

Dubokim udahom doslovce se punite energijom i spokojem. Pravi je melem za dušu i to što su planinski zvukovi prirodni, bez umjetno izazvane buke. Nenadmašna prirodna psihoterapija su i prekrasni prizori poput promatranja izlaska i zalaska sunca s planinskih vrhunaca; pogleda u zvjezdano nebo bez svjetlosnog zagađenja grada, ili u zeleno “more” šume…

Zagrli drvo, napuni se pozitivnom energijom i skuhaj ljekoviti čaj

Važnu ulogu u postizanju ravnoteže ima tjelesna aktivnost – kretanje brdovitim predjelima razgibava cijelo tijelo, razvija koordinaciju, povećava izdržljivost.

Na planini je osobit užitak prepustiti se sunčevoj svjetlosti koja je iznimno važna za imunitet i raspoloženje, ali ne zaboravite da je zbog veće nadmorske visine sunčevo UV zračenje jače, pa se suncu izlažite umjereno i koristite kreme s visokim zaštitnim faktorom.

Top 10 savjeta ljekarnika za zdravo uživanje u suncu

Boravak u planini idealna je prilika i za zdravu prehranu (kušajte domaće specijalitete) i čišćenje organizma od štetnih navika poput cigareta i alkohola.  

I.V.

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo