Zdravlje

Zdravlje

Kod manjih tegoba – oni vam mogu itekako pomoći u liječenju, a nisu liječnici!

Ljekarnici nisu samo prodavači u bijelim kutama, oni mogu i znaju pomoći te vas poštedjeti odlaska liječniku.

Prilikom savjetovanja bolesnika o pravilnom samoliječenju povišene tjelesne temperature treba poznavati: dob bolesnika, vrijednosti povišene temperature s obzirom na mjesto mjerenja, pravilan način mjerenja temperature (standardni i orijentacijski), trajanje povišene temperature u danima, pridružene simptome, opće stanje bolesnika, je li bolesnik na terapiji lijekovima zbog neke druge indikacije… – dio je uputa ljekarnicima koje su opisane u Priručniku za samoliječenje u izdanju Hrvatske udruge proizvođača bezreceptnih lijekova.

4 problema zbog kojih žene najčešće idu ginekologu

Opsežno izdanje na više od 400 stranica prvi je takav priručnik koji je ovih dana predstavljen kao rezultat suradnje velike skupine ljekarnika, predstavnika farmaceutske industrije, liječnika obiteljske medicine te niza stručnih suradnih institucija.

Konkretni savjeti

Priručnik detaljno opisuje najčešće manje zdravstvene tegobe s kojima se ljekarnici svakodnevno susreću u radu s pacijentima, s konkretnim savjetima kako mogu pomoći građanima i kvalitetno ih savjetovati. Priručnik je alat za sve ljekarnike koje potiče na savjetovanje pacijentima o minornim bolestima, što kao krajnji cilj ima i rasterećenje domaćega zdravstvenog sustava, rekla je Mirna Radošević iz spomenute Udruge.

Naime, četvrtina pacijenata mjesečno u ordinacijama obiteljske medicine dolazi zbog, uvjetno rečeno, manjih bolesti. Upravo takva stanja s njihovim simptomima opisana su u ovom priručniku koji je stoga svojevrstan sveobuhvatni kompas ljekarnicima u njihovu svakodnevnom radu.

Upitati savjet ljekarnika i “zaobići” odlazak liječniku u slučaju učestalih tegoba i simptoma viroza, povišene temperature, prolazne glavobolje, savjet je posebice učestao u javnoj retorici zadnjih godina.

Način je to na koji se smanjuju gužve u čekaonicama obiteljskih liječnika, a pacijente se savjetuje da tako i sebe poštede da još nešto “ ne pokupe”.

Zašto nije dobro trpiti i ignorirati bol?

Detaljno objasniti stanje

Međutim, samoliječenje ima svoja pravila tako da pri odlasku u ljekarnu po kakav pripravak svakako treba ljekarniku reći simptome i dopustiti njegovoj stručnoj procjeni što dalje.

Na panelu koji je održan tijekom predstavljanja Priručnika predsjednica Ljekarničke komore Ana Soldo poručila je da se ni država ne koristi dovoljno uslugama ljekarnika u jačanju zdravstvenog sustava. S druge strane pak informacije o zdravlju i liječenju sve su dostupnije i pacijenti za njih koriste internet, društvene mreže, razne grupe online što savjete čini dostupnijima, ali istovremeno i opasnijima.

Stručan savjet uvijek treba imati prioritet u samoliječenju pa tako pacijenti ne smiju gledati ljekarnike tek kao na prodavače u bijelim kutama, zatražiti savjet, opisati simptome koji ih muče. Najučestalija stanja sa svojim simptomima i konkretne preporuke za ljekarnike sadržani su u ovom izdanju čiji su uređivački odbor magistre farmacije Martina Bonevski, Katarina Kujundžić, Luce Mandić i Mirna Radošević, a koje su i istaknule da promicanjem kvalitetne primjene odgovornoga samoliječenja izravno doprinosimo domaćem javnozdravstvenom sustavu.   

Niži PDV, dostupniji lijekovi?

Stopa PDV-a na bezreceptne lijekove u Hrvatskoj među najvišima je u Europi, ponovno je istaknuto pri promociji Priručnika. Problem je to na koji se godinama ukazuje i traži njegova izmjena što je više puta i najavljeno, ali je dosad ostalo tek na najavi. Ranije se raspravljalo da li bi spuštanje PDV-a na bezreceptne lijekove smanjilo njihovu cijenu i tako lijekove učinilo dostupnijima.      

Ivana Rimac Lesički/Večernji list

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo