Zdravlje

Zdravlje

Koje namirnice jesti, a koje izbjegavati za zdravlje štitnjače?

Shutterstock

Kako bi normalno funkcionirala, štitnjača treba jod, no prevelike količine mogu joj naštetiti.

“Štitnjača je glavna energetska žlijezda i regulator rada svih tjelesnih stanica jer hormoni koje proizvodi direktno utječu na stanični metabolizam”, kazao je dr. med Ante Škaro za Ordinacija.hr. 

Štitnjača luči dva hormona: trijodtironin (T3) i tiroksin (T4) koji su važni za uravnoteženu funkciju cijelog organizma – krvožilni i dišni sustav, mozak, ali i kretanje, spavanje i probavu, te rad ostalih žlijezda (npr. nadbubrežne i spolnih žlijezda), nastavio je. 

Kada posumnjati na bolesti štitnjače?

No, na štitnjaču, kao i na druge tjelesne sustave, direktno utječe i prehrana te tako postoje namirnice koje pomažu u funkcioniranju štitnjače, ali i one koje joj štete, navodi webmd.com.

Namirnice koje pomažu:

Sol

Kako bi ispravno radila, štitnjača treba jod, a najveći izvor joda su riba i mliječni proizvodi. No, jod svakako možete u svoju prehranu unijeti i konzumacijom jodirane soli. 

Obzirom da je jod ključan element u sintezi hormona štitnjače, njegov nedostatan unos dovodi do smanjene sinteze hormona. Kod blažeg deficita unosa joda organizam ipak uspijeva kompenzirati ovaj problem pojačanom sintezom tireostimulirajućeg hormona (TSH) koji potom stimulira rast štitnjače što u takvoj situaciji ipak dovodi do koliko-toliko adekvatne sinteze i lučenja hormona, kazao je dr. med. Josip Staničić za Ordinacija.hr.

“Naravno, rast volumena štitnjače podrazumijeva gušavost koja je bila u manjoj ili većoj mjeri prisutna u gotovo svim kontinentalnim područjima i bila je proporcionalna razini deficita unosa joda”, nastavlja liječnik. 

S druge strane, “obzirom da je kod najvećeg dijela populacije unos joda u potpunosti adekvatan, ne preporuča se uzimanje dodatnih preparata koji sadrže jod, obzirom na činjenicu da prekomjerni unos joda može dovesti do blokade funkcije štitnjače s hipotireozom, tireoiditisa, a u nekim slučajevima i do hipertireoze”, kazao je dr. Staničić. 

Lisnato zeleno povrće

Umor, grčenje mišića ili promjene u otkucajima srca znakovi su da tijelu nedostaje magnezija, a špinat i zelena salata odlični su izvori istoga. 

Stalno ste pod stresom? Prijeti vam visoki tlak, bolesna štitnjača, duševne bolesti…

Orašasti plodovi

Indijski oraščići, bademi te sjemenke bundeve izvrsni su izvori željeza no brazilski oraščići imaju dvojaku ulogu u radi štitnjače. Naime, izvrstan su izvor željeza, ali i selenija koji potiče rad štitnjače. 

Morska hrana

Ovakve namirnice bogate su jodom, a već smo istaknuli koliko je jod važan za pravilan rad štitnjače, no ni s takvim namirnicama ne bi se smjelo pretjerati. 

Tako je recimo potrebno pripaziti na količinu konzumirane morske trave jer ona je jedna od namirnica koja sadrži nešto više joda, a kao takva može pogoršati samo zdravstveno stanje. 

Štetne namirnice:

Kelj

U rijetkim slučajevima koji uključuju prehranu koja ima slab unos joda, a veliku konzumaciju kelja, kelj sprečava dotok joda u štitnjaču. 

A isto se javlja i konzumacijom kupusa, brokule, cvjetače te prokulica.  

Soja

Neki sastojci sojinog mlijeka ili same mahunarke mogu naštetiti sposobnosti štitnjače da proizvodi hormone, no pritom se javlja ista situacija kao i kod konzumacije kelja, odnosno štetna je ako sama prehrana manjka soli, a uključuje velike količine soje. 

Srce, jetra, bubrezi

Konzumacija namirnica kakve su srce, jetra ili bubrezi znači konzumaciju velike količine lipoične kiseline koje može utjecati na cjelokupni rad štitne žlijezde, ali i narušiti rad lijekova kojima se potiče njen rad. 

M.V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo