Koje su moguće terapije za psorijazu? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Koje su moguće terapije za psorijazu?

Psorijaza se najčešće pojavljuje kod osoba između 20 i 40 godina, a radi se o kroničnoj multisistematskoj kožnoj bolesti, odnosno upalne bolesti kože.

Oboljelima od psorijaze na pojedinim dijelovima tijela nastaje crvena, zadebljana koža koja je prekrivena srebrnobijelim i suhim ljuskama, a najčešće se pojavljuje na koljenima, laktovima, trupu, vlastištu te na noktima. Može se pojaviti i na drugim dijelovima tijela, a iako nije genetski nasljedna, u genetskom kodu može biti zapisana informacija koja osobe može učiniti sklonima za razvoj psorijaze.

Ono što se zbilja događa s kožom je da ona prebrzo razvija i raste zato što imunološki sustav šalje krive signale.

Iako je zapisana u genetskom kodu – do nje nikada ne mora doći, a za pojavu su najčešće zaslužni “okidači”

  • stres
  • zarazne bolesti
  • lijekovi
  • trudnoća
  • porod
  • ozljede
  • menstruacija

Moguće terapije 

Jednako kao što psorijaza može nastati na različitim dijelovima tijela, također postoji više oblika i stupnjeva psorijaze. Za smirivanje ove upalne bolesti kože nekada je dovoljno i tek promjeniti prehranu, odnosno izbjegavati procesuirane namirnice i fast food obroke pune šećera i masnoća. National Psoriasis Foundation predlaže da oboljeli u svoju prehranu ubace što više sjemenki lana, ribe, povrća i voća, poput borovnice, špinata, mrkve, kelja i brokule. Ovakva će prehrana pomoći i da se općenito osjećate bolje, kao što će vam pomoći i u mršavljenju – a uz nju pokušajte izbjeći i pretjeranu konzumaciju alkohola i pušenje. Dermatolozi savjetuju da se vodi dnevnik prehrane jer se nakon konzumiranja određenih namirnica pojača psorijaza, a tek ćete uz detaljni pregled prehrane moći odgonetnuti o kojim se točno namirnicama radi.

Hidratiziriranje kože 

Za one najslabije oblike psorijaze svakodnevno hidratiziranje kože bit će dovoljno kako bi se ona smirila. Pobrinite se da kreme budu namijenjene za suhu i osjetljivu kožu.

Predlaže se da ove kreme imaju sastojke poput aloe vere i jojobe. Osim toga, savjetuje se uzimati kreme s ugljenim katranom, koji je najstariji lijek za psorijazu, a iako za njega nije poznato kako djeluje, smanjuje ljuštenje kože, svrbež i upalu.

Lijekovi ili injekcije

Liječnik, odnosno dermatolog može propisati lijekove, a najčešće se to radi u slučajevima kod umjerenog i naprednog oblika psorijaze koji ne odgovaraju na druge načine terapije. Lijekovi mogu biti i imunoterapijska sredstva, koja se najčešće ne smiju uzimati dugotrajno, a oni blokiraju interakciju između stanica imunološkog sustava i upalnih puteva.

Steroidi

Steroide također propisuje dermatolog, no postoji mogućnost da će se koža naviknuti na određeni steroid pa će za nekoliko mjeseci ili godina postati otporna na njega – a tada je potrebno samo potražiti novi steroid od dermatologa. Najčešće se radi o kortikosteroidima za koje se smatra da djeluju protuupalno te koji smanjuju crvenilo.

Liječenje svjetlošću

Zapravo se radi o liječenju UV zrakama, a ovaj se postupak još naziva fototerapija. Tijekom terapije, u umjetnim uvjetima oboljeli su izloženi kontroliranim količinama sunčeve svjetlosti. Ova terapija mora biti provedena pod liječničkim nadzorom jer pretjerana izloženost svjetlosti može pogoršati simptome, kao i proizvesti veća oštećenja kože. Može se koristiti i posebno terapija ultraljubičaste A ili ultraljubičaste B svjetlosti, a tada se najčešće provodi uz terapiju lijekovima.  

Naučite kako pametno šminkom kamuflirati psorijazu te saznajte što sve uzrokuje svrbež kože!

Foto: Shutterstock

G. H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo