Zdravlje

Zdravlje

Koje su najčešće bolesti oka?

Rijetki se mogu pohvaliti savršenim vidom, što u mladost, što u kasnijoj dobi. Nasreću, brojna očna oboljenja danas su izliječiva, pa vam se u gorem slučaju smiješe naočale ili leće.

Donosimo popis najčešćih očnih oboljenja i načina nakoji se oni mogu tretirati. Ipak, imajte na umu da je dobar vid dobrim dijelom pitanje pravilne higijene.

Problemi sa vidom mogu biti kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam, prezbiopija, lelujavost i bljeskanje, makularna degeneracija te retinitis pigmentosum.

Dratkovidnost i dalekovidnost najčešća su očna oboljenja

Kratkovidnost ili miopija

Kratkovidna osoba dobro vidi predmete koji su joj blizu, no oni u daljini izgledaju zamućeno. U ovom slučaju svjetlo je fokusirano ispred retine, jer je rožnica oka suviše okrugla.

Naočale ili leće morat ćete nositi stalno ili tijekom gledanja televizije, vožnje i gledanja u daljinu. Također je moguće promijeniti oblik rožnice laserskom operacijom, no tek nakon što je proces progresije završen (rane ili srednje dvadesete). Ako ste kratkovidni, okulista posjećujte jednom godišnje.

Dalekovidnost ili hipermetropija

Suprotno od kratkovidne, dalekovidna osoba predmete u daljini vidi čisto, dok su joj oni bliži zamagljeni. Svjetlo je fokusirano iza retine, jer rožnica oka nije dovoljno okrugla. Naočale ili kontaktne leće trebale bi ispraviti vid.

Astigmatizam

Astigmatizam obilježava zamućenje kako dalekih, tako i bliskih predmeta. Do ovoga dolazi kada se svjetlo ne može dobro fokusirati, jer je rožnica nepravilnog oblika.

Blagi oblik astigmatizma obilježava zamućen vid kod nekih udaljenosti, napor oka, zamor ili glavobolja. Teški oblik dovodi do zamućenog vida. Naočale ili leće ispravljaju vid kod ovakvog oboljenja, dok je u nekim slučajevima korisna i laserska operacija.

Prezbiopija ili staračka dalekovidnost

Prezbiopija je oboljenje vida koje se javlja sa starenjem. Moć fokusiranja lagano opada s godinama, jer leće gube fleksibilnost.

Naočale za čitanje ili bifokalne leć, multifokalne i kontaktne leće mogu riješiti ovaj problem. No, s obzirom da moć fokusiranja s godinama slabi, dioptriju je potrebno mijenjati svakih nekoliko godina.

Naočale ili leće u većini će slučajeva korigirati vidMakularna degeneracija

Ovo oboljenje karakterizira gubitak centralnog vida. Može se dogoditi da s godinama stanice makule na središnjem dijelu rožnice prestanu pravilno funkcionirati. U većini slučajeva radi se o bolesti koja sporo napreduje. Ipak, kod nekih osoba ovaj proces može biti brz. Kada se dogodi, vidjet ćete sivu točku u vidnom polju.

U rizične skupine ubrajaju se osobe iznad 60 godina života, izrazito kratkovidne osobe te oni koji u obitelji imaju slučajeve makularne degeneracije. Ako se rano otkriju, neki slučajevi ovog poremećaja mogu biti kirurški liječeni. Popucane krvne žile se “poprave“ te se potakne njihov rast (čime se sprječava daljnje slabljenje vida).

Nažalost, ovo stanje je neizlječivo. No dobro je to što ćete zadržati periferni vid, te nećete oslijepiti.

Lelujavost i bljeskanje

Lelujavost obilježavaju male točkice ili mrljice te linije koje lete pred vašim okom. Najprimjetljivije je kada gledate bijele površine ili nebo. Do stanja dolazi kada se čestice proteina u oku pretvaraju u gel.

Iako je ova tegoba sasvim bezopasna, ponekad može upozoravati na ozbiljnije probleme kao što su retinalne suze. Ako primijetite promjene na oku, intenzivnu lelujavost ili iskrivljenost vida posjetite oftamologa u roku od 48 sati. On bi mogao laserom spriječiti retinalno odvajanje.

 Maja Popović

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo