Zdravlje

Zdravlje

Koje zdravstvene probleme možete iščitati iz akni na licu?

Ako je vaše lice puno akni, iz njihovog rasproeda po licu možete iščitati bolesti i stanja vaših unutarnjih organa na koje biste trebali obratiti pažnju. Riječ je o mapiranju lica – konceptu koji je stoljećima korišten u kineskoj medicini i koji povezuje različite dijelove lica s organima. Naime, ako u vašem tijelu postoji neki zdravstveni problem, on će se manifestirati i pojavom akni na licu. Saznajte što vam njihov položaj govori o zdravlju!

1. Akne na čelu

Akne na čelu mogu upućivati na poteškoće s probavnim traktom, jetrom i tankim crijevom, ali jednako tako sugeriraju na neprikladan izbor proizvoda za pranje kose. Analizirajte svoju prehranu; povećajte unos svježeg voća i povrća, a izbacite masne namirnice i prerađenu hranu. Pijte puno vode kko biste poboljšali ispiranje toksina iz tijela, a ako je potrebno, javite se liječniku.

2. Sjepoočnice i obrve

Pojava akni na ovom dijelu lica obično znači lošu cirkulaciju oko očiju i probleme sa žuči, a mogu biti indikator prehrane prepune masti i prerađenih namirnica te povećane konzumacije alkohola.

Svake večeri kada perete lice masirajte ovo područje kako biste pospješili cirkulaciju. Također konzumirajte manje prerađenih namirnica, a u svoju prehranu uvrstite više povrća, voća i vode.

Lice

3. Uši

Veliki prištići i akne na ušima upućuju na loše funkcioniranje bubrega, manjak nutrijenata ili premali unos vode. Obratite pozornost na prehranu, koja mora biti raznovrsna i bogata vitaminima i mineralima, te smanjite unos kofeona i soli. S druge strane, povećajte unos vode – barem dvije litre dnevno.

4. Brada

Akne na bradi upućuju na hormonalne probleme, ginekološke smetnje ili prljave ruke. Kako biste ublažili njihovu pojavu, uzimajte dodatke s omegom-3 kako biste uravnotežili hormone ili pijte čaj od metvice za raspršivanje stresa. Ako sumnjate na hormonalne probleme, obratite se liječniku koji će vam propisati terapiju.

Ruke redovito perite i držite ih podalje lica.

5. Obrazi

Akne na obrazima sugeriraju na problem s plućima i one su česte kod pušača. Prištići na ovom dijelu lica također mogu biti uzrokovani udisanjem zagađenog zraka, prljavim jastucima ili prljavim mobitelima. Kako biste proljepšali svoje lice smanjite broj cigareta koje pušite (ili proajte jednom zauvijek ugasiti cigaretu), redovito perite posteljinu i temeljito očistite telefon.

K. Pužar
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo