Zdravlje

Zdravlje

Koji k…. se uopće svađamo (2. dio)

Njegovu izjavu da juha nije slana ona čuje kao da je loša domaćica, žena i majka. Naučite kako prihvatiti partenerske odnose bez svađanja na besplatnoj radionici dan poslije Valentinova.

Prije, ma ima tome već tri, četiri godine, suprug i ja ljetovali smo na Korčuli. Oboružani kartom, svaki smo dan obilazili korčulanske ljepote, no kako mi je namjera pisati zanimljivu psihološku temu, a ne putopis, prijeći ću odmah na stvar.

Naime, jedan smo se dan stali okupati na maloj plaži, na kojoj su već svoja mjesta zauzele tri obitelji s djecom. Supruga, suprug, dvoje male djece i tako tri puta.

S naočalama na nosu, a nosom u ručniku, taman da nitko ne primijeti kako virim, zabavljala sam se promatrajući interakciju između muževa i žena, majki i djece, očeva i djece.

Žene, supruge i majke sjedile su sa strane i onako roditeljski blagonaklono gledale svoje muževe kako se igraju sa svojom djecom, kao djeca. Svi zajedno su skakali, uz visoko frekventne tonove, plivali i ronjali u graji i ciki, ma milina za gledati. Onda mi je pogled opet prešao na majke koje su baš krenule spremati zalogajčiće za svoje najmilije uz pokoji odobravajući pljesak, onako kako već majke dostojanstveno uživaju u vragolijama svoje djece. I onda sam pomislila: ja ne bih tako, ja bih kao očevi. Skakala, ronjala, plivala, za zalogajčiće se uvijek nađe vremena usput.

Nekolicinu godina poslije i ja sam rodila krasnu djevojčicu, i potvrdila svoju tezu da društvo nas žene tjera u Roditelja, a muškarce u Djecu. Roditelje i Djecu namjerno sam napisala velikim slovom, a objasnit ću i zašto.

U transakcijskoj analizi postoji koncept koji objašnjava ego stanja, koji kaže da svaka osoba u svojoj strukturi ima tri ego stanja (koja se pišu velikim slovom, kako bi se razlikovala od stvarnih roditelja, odraslih i djece), dakle ego stanje Roditelj, ego stanje Odrasli i ego stanje Dijete.

Roditelj predstavlja zbirku snimki u mozgu. Najznačajnije vrpce snimljene su prema uzoru i izjavama stvarnih roditelja ili staratelja. Sve što su roditelji činili, a dijete je vidjelo i što su govorili, a dijete je čulo, snimljeno je u Roditelju. On se uključuje kod odgoja, usmjeravanja, kažnjavanja ili kada neko ponašanje ili situaciju moramo vrednovati.

Odrasli se bavi pretvaranjem podražaja u djeliće informacija, obrađujući ih i upisujući na temelju prijašnjeg iskustva. Odrasli je računalo za obradu podataka.

Dijete je energetska osnova osobe. Sadržaj Djeteta zasnovan je na realnim događanjima iz djetinjstva do otprilike pete godine života.

Iako svaki čovjek ima sva tri ego stanja, društvo može utjecati na čovjeka tako da ga gura u neku ulogu i u ego stanje koje toj ulozi odgovara. Žene se tako kulturološki guraju u Roditelja. Vrednuju se po tome kako kuhaju, kako održavaju kuću, kako se brinu o djeci, kako se brinu za obitelj… Za razliku od žena, muškarci su slobodni, ako im to odgovara, da u obitelji budu u ego stanju Djeteta koliko god to žele. Imaju ulogu priskrbiti sredstva za uzdržavanje obitelji, ali o kući nemaju pojma i ne moraju imati, to je ženino područje. I onda ćemo bezbroj puta čuti žene kako kažu, imam dvoje djece, tj. troje, ako računamo i muža.

Zapravo zvuči dosta podcjenjujuće prema muškarcima. S druge strane, muškarci često iskorištavaju danu situaciju i umjesto da pokažu da i oni štošta mogu i znaju (ili imaju namjeru naučiti) odabiru liniju manjeg otpora pa se ponašaju kao djeca.

Može li to biti poticajno za razvoj duboke intime i privrženosti? Po, mom mišljenju ne može.

Jer kada žena po stoti put uz obavezno kolutanje očima objašnjava svom suprugu da nije sposoban sjetiti se iznijeti smeće, a on tada uđe u otpor i ponaša se kao razmaženo derište u psihologiji poznato kao “obrambeno dijete“ koje u sebi govori “e baš neću“ to je očiti znak omalovažavanja s jedne strane i sabotiranja s druge strane, koje John Gottman, psiholog koji se bavi proučavanjem ponašanja bračnih parova, svrstava u tzv. “četiri jahača“, vrste ponašanja čijim je pojavljivanjem brak definitivno doveden u krizu. Za one znatiželjne preostala dva jahača su obrambeni stav i kritiziranje.

Uglavnom, niti jedna strana nije zadovoljna. Žene su pretrpane obvezama. Peru, peglaju, kuhaju, pospremaju, brinu se o djeci i mužu. Ove teške i zahtjevne uloge žene se već generacijama nikako ne odriču zbog nekoliko ne baš jednostavnih razloga: Prvi je razlog taj što društvo vrednuje ženu prema tome koliko je stan čist, djeca uredna i muž sit. Čak su se i zidnjaci vezli s porukama poput: “Dobar ručak mužu daj, pa u kući bit će raj.“ Drugi je razlog taj što muževi imaju vrlo udobnu ulogu „još jednog djeteta“ koje ne zna raditi mnoge stvari po kući te se nemaju na koga osloniti.

Treći je razlog u samim ženama – kontrola nad životom i obitelji koju time dobivaju i koju nerado ispuštaju iz ruku. Bila sam svjedok nekoliko slučajeva kada je žena prepustila mužu dio kućanskih poslova, ali je brzo sve vratila u prvobitno stanje, jer nisu bili obavljeni po njenim kriterijima.

Sve gore navedeno izaziva mnoštvo konflikata, nerazumijevanja i buke u komunikacijskom kanalu. Žene u Roditelju se ljute na svoje muževe zbog toga što niti prstom ne mrdaju. Muževi u Djetetu zamjeraju ženama što ih tretiraju kao djecu, ali istovremeno ne mijenjaju svoje ponašanje i uživaju u prednostima svog položaja, i uz sve to, kada i krenu razgovarati o rješenju zategnutih odnosa, često se puta jednostavno ne čuju.

Takvi su razgovori prepuni čitanja misli te drugih jezičnih obrazaca koje često samo dobar psiholog ili psihoterapeut ili neka stručna osoba može raspetljati i doći do biti. Njegovu izjavu da juha nije slana ona čuje kao da je loša domaćica, žena i majka.

Sve gore navedeno ne vrijedi naravno za sve parove. To je jedan od načina na koji partneri funkcioniraju, a da nije najzdraviji za odnos.

Rješenje istog je osloboditi Dijete u ženi i potaknuti muškarce da sudjeluju u svakodnevnim aktivnostima, čak, išla bih tako daleko, ne da pomažu ženi, već da preuzmu stvarnu odgovornost za kvalitetno obavljanje dijela posla u kući.

Više o svađanjima u partnerskim odnosima, njihovim uzrocima i što
možemo
učiniti glede toga, možete čuti na besplatnoj radionici
“Koji k…. se uopće svađamo“. Održat će je Jelena i Tatjana
u utorak, 15. veljače 2011. od 18:30 do 20:30
u Centru
Proventus
, Nova cesta 190.

Požurite s prijavom jer je broj mjesta ograničen!

Održavanje radionice na dan poslije Valentinova sasvim je slučajno.

Autorice teksta:

Tatjana
Tatjana
Gjurković
, dipl. psiholog
certificirani terapeut
igrom
Centar Proventus (www.centarproventus.hr)

undefined 
Jelena Vrsaljko,
dipl.soc.rad

psihoterapeut
certificirani trener komunikacijskih vještina
Centar
Proventus (www.centarproventus.hr)

Prijaviti se možete
na:
Jelena                                                                

+385 91 520 0005
jelena@centarproventus.hr

Tatjana
+ 385 958043982
tatjana@centarproventus.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo