Koliko je važan samopregled kože? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Koliko je važan samopregled kože?

Naučite kako provesti samopregled kože i neka vam on bude na rasporedu jednom mjesečno!

Madeži su sasvim uobičajena pojava na koži i gotovo ih svi imaju. Međutim, osim dobroćudnih madeža na koži se mogu pojaviti i zloćudne izrasline. Prednost raka kože u usporedbi s ostalim tumorima jest upravo mogućnost uočavanja na vrijeme!

Kampanja ”Euromelanoma Dan” educira zajednicu o važnosti redovitog pregledavanja kože i otkrivanja sumnjivih promjena u najranijoj fazi, kada je i mogućnost izlječenja gotovo 100 posto. Nažalost, veliki broj pacijenata dolazi na pregled u uznapredovaloj fazi bolesti kada su šanse za potpuno izlječenje znatno umanjene.

Ovogodišnja akcija pod sloganom “Rak kože može se vidjeti” primarno je namijenjena onima koji na svom tijelu uoče sumnjive promjene, ali ih ignoriraju. Naučite kako provoditi samopreglede kože – barem jednom mjesečno!

Tko bi trebao provoditi samopregled kože?

Svi. Djeca moraju odrasle vidjeti kako vrše samopregled i tako ga mogu savladati od najranije dobi kako bi to mogli činiti sami kad budu veći. Pacijentima visokog čimbenika rizika za karcinom kože važno je pregledavati kožu kod doktora jednom godišnje, po mogućnosti dermatologa. To je, uz samopregled svaka dva mjeseca, najbolje jamstvo rane dijagnoze karcinoma kože.

Što treba gledati?

Postoje tri glavna tipa karcinoma kože koja su vjerojatno povezana s UV-zračenjem, bilo pri izlaganju suncu ili u solarijima: karcinom bazalnih stanica, karcinom skvamoznih stanica i melanom. Svaki ima različite oblike te je važno da se vide prvi znakovi upozorenja. Promatrajte promjene bilo koje vrste

Ne ignorirajte sumnjivu točkicu samo zato što ne boli. Karcinom kože može biti bezbolan, ali istovremeno i opasan. Ako primijetite jedan ili više znakova upozorenja, odmah posjetite liječnika, po mogućnosti dermatologa.

Znakovi upozorenja

  • rast kože koja se povećava i izgleda sjajno, poluprozirno, zagasite boje, smeđa, crna ili višebojna
  • madež, biljeg ili bilo koje smeđe obilježje koje: mijenja boju, raste u veličini ili debljini, mijenja se u teksturi, nepravilnih je rubova.
  • obilježje ili ranica koja neprestano svrbi, boli, nastaje krasta, nagrižena je ili krvari
  • otvorena rana koja ne zacjeljuje unutar tri tjedna.

Ako osjećate i vidite ijednu od navedenih stvari, ne oklijevajte! Posjetite svog liječnika!

Koraci pri samopregledu

Potrebno vam je: jako svjetlo, ogledalo u punoj veličini, ručno ogledalo, dva stolca, sušilo za kosu, mape tijela i olovka ili, idealno, digitalni fotoaparat.

1. Pregledajte lice, posebno nos, usta i uši – sprijeda i straga. Koristite ogledala za bolji pogled.

2. Pregledavajte vlasište uporabom sušila za kosu i ogledala kako bi se svaki njegov dio mogao pregledati. Zamolite prijatelja ili člana obitelji, čak i dijete, za pomoć ako je moguće.

3. Pregledajte ruke: dlanove i nadlanice, između prstiju i ispod noktiju. Pregledajte i prednju i stražnju stranu podlaktica.

4. Ispred velikog ogledala započnite s pregledom laktova te pregledajte sve strane nadlaktica.

5. Pregledajte vrat i prsa. Žene bi trebale podići dojke i pregledati se i ispod njih.

6. Okrenite leđa velikom ogledalu i ručnim ogledalom pregledajte stražnji dio vrata, ramena, gornji dio leđa i stražnji dio nadlaktice.

7. Uporabom ogledala pregledajte i donji dio leđa, stražnjicu te stražnji dio nogu.

8. Sjednite, oslonite jednu po jednu nogu na drugi stolac. Koristite ručno ogledalo za pregled genitalija. Pregledajte prednji i bočni dio obiju nogu, od bedra do potkoljenice, gležnjeva i gornjeg dijela stopala, između prstiju, ispod noktiju, pregledajte tabane i pete.

K.P.
Izvor: Euromelanoma.org

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo