Zdravlje

Zdravlje

Koliko su opasni ubodi komaraca?

Komarci su kukci koji napadaju i uznemiruju ljude, sišu im krv, a što je mnogo ozbiljnije, komarci su potencijalni prenositelji uzročnika mnogih bolesti.

Bolesti koje prenose komarci uključuju malariju, žutu groznicu, dengue vrućicu, virus Zapadnog Nila koji izaziva upalu mozga i moždanih ovojnica (meningoencefalitis) te neke druge manje učestale virusne bolesti. Nabrojene bolesti pogađaju milijune ljudi, uglavnom u tropskim i suptropskim područjima.

Nedavna pojava slučajeva bolesti izazvane virusom Zapadnog Nila na području Republike Hrvatske potvrdila je opravdanost provedbe godišnjih programa suzbijanja komaraca na području Grada Zagreba, ne samo radi zaštite građana zbog dosađivanja komaraca, nego i radi zaštite građana od bolesti koje mogu prenositi komarci.

jRezervoar virusa Zapadnog Nila prvenstveno su ptice, a virus se na ljude prenosi ubodom zaraženih komaraca. Virus Zapadnog Nila mogu prenositi različite vrste komaraca (dokazan je u više od 40 vrsta), a u opisanim epidemijama u svijetu virus su uglavnom prenosili komarci roda Culex, vjerojatno zbog svoje sklonosti hranjenju na pticama i ljudima. Ovi komarci rasprostranjeni su u različitim područjima svijeta, tako i na području čitave Hrvatske i Zagreba. Tigrasti komarci (Aedes albopictus) koji su prisutni u priobalju Hrvatske i na području grada Zagreba pokazali su veliku sposobnost prijenosa tog virusa u laboratorijskim uvjetima. U Hrvatskoj nisu provedena novija istraživanja zaraženosti ptica i komaraca virusom Zapadnog Nila, ali pojava bolesti u susjednim zemljama, a nedavno i kod nas, potvrđuje cirkulaciju virusa u prirodi. Slijedom navedenog, mogućnost pojave bolesti izazvane virusom Zapadnog Nila nije moguće isključiti na bilo kojem području Republike Hrvatske, a rizik se povećava s brojnošću komaraca. Rizik je nemoguće u potpunosti eliminirati, ali ga je moguće smanjiti odgovarajućim postupcima suzbijanja komaraca kako bi se njihov broj sveo na najmanju moguću mjeru.

 

Izvor: Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo