Konjuktivitis ili upala očne spojnice - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Konjuktivitis ili upala očne spojnice

Konjuktivitis je upala ili infekcija transparentne membrane koja prekriva bjeloočnicu vašeg oka. Kada sitne krvne žile budu upaljene, one postaju jače vidljive. Konjuktivitis uobičajeno uzrokuje bakterijska ili virusna infekcija i alergijska reakcija. Crvenilo oka može biti iritantno, ali rijetko će utjecati na vid. Kako je konjuktivitis zarazan, rana dijagnoza i tretman su obavezni kako bi se spriječile daljnje komplikacije.

Nekoliko studija demonstrira da se akutni konjuktivitis podjednako pojavljuje uzrokovan bakterijama ili virusima. Konjuktivitis uzrokovan virusom se češće pojavljuje u ljeti, dok se onaj uzrokovan bakterijom javlja se češće zimi i u proljeće. 

Konjuktivitis ili upala očne spojnice je vrlo česta očna bolest i obzirom na težinu varira od blage upale sa suzenjem do jake upale koja uzrokuje oštećenje i odumiranje tkiva.

Neke vrste konjuktivitisa:

 • virusni konjuktivitis
 • alergijski konjuktivitis
 • bakterijski konjuktivitis
 • neonatalni konjuktivitis, inkluzijski konjuktivitis uzrokovan bakterijom-klamidijom
 • gonokokni konjuktivitis
 • kronični konjuktivitis

Virusni konjuktivitis

Uzrok upale spojnice kod ovog oblika je virusna infekcija. Simptomi virusnog konjunktivitisa očituju se vodenastim iscjetkom iz oka, a infekcija je često povezana sa simptomima prehlade. Kapci nateknu te se pojavljuje izuzetna osjetljivost na svjetlost. Ova vrsta ne zahtjeva antibiotsko liječenje nego obično prolazi samo od sebe u roku od sedam do deset dana. Ovaj oblik je jako zarazan stoga trebate voditi brigu o mogućnostima prenosa na drugu osobu.

Bakterijski konjuktivitis

Simptomi bakterijskog konjuktivitisa uključuju bolove u oku, otok, crvenilo i iscjedak iz oka žuto-zelene boje. Liječi se antibiotskim kapima i mastima za oči

Gonokokni konjuktivitis

Gonokokni konjuktivitis je akutni konjuktivitis koji najčešće zahvaća oba oka. Uzročnik te bolesti je bakterija gonokok. Novorođenče se inficira prilikom prolaza kroz porođajni kanal zaražene majke. Bolest počinje crvenilom očne spojnice, potom nastaje otok vjeđa te gnojni iscjedak. Bolest se može zakomplicirati pa nastaju oštećenja dubljih struktura oka. Liječi se opreznim ispiranjem oka toplom fiziološkom otopinom.

Prevencija

Iako je konjuktivitis teško spriječiti, postoje mjere koje se mogu poduzeti da bi se smanjila mogućnost obolijevanja ili širenja bolesti drugima:

 • Dobro operite ruke prije primjene bilo kojeg lijeka za oči
 • Operite sve odjevne i ostale predmete koje dotaknete zaraženim očima: odjeću, ručnike, često mijenjajte jastučnice
 • Ne posuđujte šminku za oči. Ako je infekcija uzrokovana bakterijom ili virusom, morate baciti korištenu šminku i kupiti novu. Redovno mijenjajte kozmetičke preparate za oči
 • Ne dirajte zaraženo oko jer će se infekcija proširiti na zdravo oko
 • Pravilno se koristite i brinite o kontaktnim lećama!

Budite iznimno oprezni jer se konjuktivitis širi lako!

A. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo