Ako se borite s visokim krvnim tlakom, jedan od najvažnijih koraka je kontrola unosa natrija. Ovih nekoliko namirnica trebali biste izbjegavati ili konzumirati u ograničenim količinama.
Natrij (sol) je esencijalni mineral koji ima vitalnu ulogu u održavanju ravnoteže tekućine, funkcioniranju živaca i kontrakciji mišića. Međutim, prekomjerni unos natrija može dovesti do raznih zdravstvenih komplikacija, osobito ako već imate visoki krvni tlak, odnosno hipertenziju.
Konzumacija hrane s visokim udjelom natrija može pogoršati simptome hipertenzije i povećati rizik za zdravlje kardiovaskularnog sustava.
Od ključne je važnosti smanjiti unos soli, kada je riječ o liječenju hipertenzije. To postaje još važnije ljeti jer pretjerana konzumacija soli može uzrokovati dehidraciju i povećati učinke vrućeg vremena na krvni tlak, kaže nutricionistica Vidhi Chawla.
![](https://ordinacija.vecernji.hr/wp-content/uploads/2023/12/shutterstock_2333257471-720x480.jpg)
Ovo je 7 namirnica s visokim udjelom natrija koje biste trebali izbjegavati kako biste kontrolirali krvni tlak:
Određeno povrće
Zeleno lisnato povrće nevjerojatno je korisno za zdravlje. Ali neko povrće poput celera, špinata, mrkve i cikle sadrži značajnu količinu soli koja može utjecati na razinu krvnog tlaka. Ako je vaš krvni tlak konstantno visok, izbjegavajte jesti ovo povrće ili ga jedite umjereno!
![](https://ordinacija.vecernji.hr/wp-content/uploads/2016/03/f2e34b860a1921b39355c98e6f1340f2-720x480.jpg)
Sir
Iako je sir izvrstan izvor kalcija i bjelančevina, često ima i visok udio soli i zasićenih masti. To znači da konzumiranje previše sira može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti (KVB) podizanjem krvnog tlaka i kolesterola.
Ako ga ipak želite jesti, odaberite vrste s niskim udjelom natrija i konzumirajte ga umjereno.
Konzervirane i gotove juhe
Kako bi se poboljšao okus i očuvao proizvod, mnoge gotove juhe i juhe u limenci sadrže visok udio soli. Ako vam baš nikako nije zgodno skuhati domaću juhu, potražite verzije bez dodane soli, s niskim udjelom natrija.
![](https://ordinacija.vecernji.hr/wp-content/uploads/2023/01/a1281c96fd13d58c89f5d6c3e86ec24f-720x480.jpg)
Kiseli krastavci i mesne prerađevine
Kiseli krastavci, kiseli kupus i druga fermentirana hrana obično sadrže puno soli zbog procesa kiseljenja. Kao konzervans i pojačivač okusa, prerađeno meso poput hrenovki, kobasica, slanine i delikatesnog mesa također sadrži značajne razine natrija.
Kruh i peciva
Neki kruh i pekarski proizvodi, osobito oni napravljeni od rafiniranog brašna, mogu sadržavati značajne količine natrija. Provjerite oznake i odlučite se za opcije s niskim udjelom natrija kada su dostupne.
Začini i preljevi za salatu
Začini kao što su soja umak, kečap, umak za roštilj i preljevi za salatu mogu biti značajan izvor natrija. Koristite ih štedljivo ili odaberite verzije s niskim udjelom natrija.
Grickalice
Čips, pereci i druge grickalice često su bogate solju. Birajte zdravije opcije kao što je svježe voće i povrće s humusom ili domaće grickalice kao što su kokice začinjene začinskim biljem ili možda neslanim orašastim plodovima.
![](https://ordinacija.vecernji.hr/wp-content/uploads/2016/10/17064a50729d17e248c491536922ea91-720x480.jpg)
Ne zaboravite pažljivo provjeriti oznake na pakiranjima hrane kako biste odredili razinu soli u prerađenim i pakiranim obrocima.
Kako biste imali veću kontrolu nad količinom soli koju unosite, birajte svježe, cjelovite namirnice i pripremajte obroke kod kuće kad god je to moguće.
Nadalje, pijenje dovoljno vode, kao i smanjenje prekomjerne konzumacije alkohola mogu pomoći u kontroli krvnog tlaka.
H. A.