Zdravlje

Zdravlje

Konzmacija kakaa jača memoriju

Jedna dobra vijest za sve čokoljupce stiže sa sveučilišta Columbia u New Yorku! Znanstvenici su proveli ispitivanje kojim zaključuju da osobe stare između 50 i 69 godina, a koje su pile pića sa sastojkom pronađenim u zrnima kaka u periodu od tri mjeseca, su na testovima memorije dali rezultate koji bi se očekivali od nekoliko desetaka godina mlađih osoba.

Ova mala studija smatra da bi flavonoidi koji se nalaze u kaku mogli biti odgovorni za pozitivan utjecaj na stanje mozga.

Flavonoidi su tip kemikalije koje u prirodi nalazimo u zrnu kakaa, borovnicama, zelenom čaju i crvenom vinu. Prethodne studije su dokazale da konzumacija flavonoida pozitivno utječe na zdravlje.

Scott Small, neurolog sa sveučilišta Columbia iz New Yorka želio je saznati kako oni imaju utjecaj na ljudski mozak. Da bi došao do rezultata njegov je tim okupio 19 volontera (od 50 do 69 godina starosti) te ih zamolio da popiju 900 miligrama praha kakaa pomiješanih s vodom ili mlijekom, a doza je bila podijeljenija u dva napitka tijekom dana. Drugih 18 volontera zamoljeno je da popiju isti napitak ali sa 10 miligrama kaka. Prije i nakon tri mjeseca, osobe iz obje grupe su pristupile pregledu magnetske rezonance, a nakon usporedbe dolazi se do zaključka da volonteri iz prve skupine imaju za oko 20 posto jači protok krvi kroz određene dijelove mozga zadužene za memoriju.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo