Zdravlje

Zdravlje

Koraci koje morate poduzeti ako vam je nalaz Papa testa abnormalan

Nalaz Papa testa može biti uredan, bez abnormalnih stanica, ali uz upalne promjene, ali i abnormalan.

Papa test “obrisak je spontano odljuštenih stanica vrata maternice, rodnice i sluznice vrata maternice koji se razmazuje na stakalce i potom analizira pod mikroskopom u citološkom laboratoriju”, kazala je Jadranka Belan Žuklić dr.med., specijalistoca ginekologije i porodništva, za Ordinacija.hr.

U slučaju abnormalnog nalaza, ne treba odmah pomišljati na rak nego poduzeti određene korake, navodi thehealthy.com

Bez panike

Američka akademija obiteljske medicine (AAFP) tvrdi kako većina žena s abnormalnim nalazom zapravo nema rak. Takav nalaz naime, pokazuje da u vratu maternice postoje stanice koje treba držati na oku, a koje bi, ukoliko se ne liječe, mogle postati kancerogene. 

“Razlog zbog kojeg se podvrgavamo Papa testu upravo je prilika da se sve sumnjive promjene zabilježe na vrijeme prije nego postanu problem“, tvrdi dr. Abigail Cutler. 

Naučite sami pročitati što piše na nalazu Papa testa

Razumljivi rezultati

Ovakva analiza u određenim slučajevima može abnormalnost prikazati kao nisko rizičnu ili visoko rizičnu, tvrdi AAFP, no ona u drugim slučajevima ne može pružiti dovoljno informacija kako bi utvrdila važnost abnormalnosti.  

U korist tomu ide i činjenica da je najčešći uzrok abnormalnog nalaza HPV infekcija koja može dovesti do promjena stanice te je s vremenom učiniti kancerogenom. 

HPV, pak, toliko je učestala kod osoba koje su seksualno aktivne da će većina osoba dobiti infekciju bar jednom tijekom života, tvrdi dr. Cutler.

Dodatne analize

U slučaju abnormalnog nalaza vaš liječnik mogao bi preporučiti dodatne pretrage koje mogu biti u vidu ponovljenog Papa testa, kolposkopije ili biopsije.

Liječnikove upute

Ukoliko i dodatne pretrage pokažu velike promjene, liječnik će vam preporučiti neke tretmane kojima ćete se riješiti abnormalnih stanica, a dr. Cutler navodi kako to može biti krioterapija, laserska terapija ili postupak elektrokirurškog odstranjivanja petlje.

“Poslije takvih tretmana trebat ćete naknadne pretrage, ali i redovne pretrage raka vrata maternice”, zaključuje. 

Pitali smo ginekologe zašto su odlučili postati baš – ginekolozi. Evo njihovih odgovora

M.V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo