Koronavirus i druge bolesti: Kako se ponašati ako imate visoki tlak, astmu, pušač ste... - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Koronavirus i druge bolesti: Kako se ponašati ako imate visoki tlak, astmu, pušač ste…

Nitko nije otporan na koronavirus, ali osobe koje već imaju teža zdravstvena stanja mogu biti u rizičnoj skupini i razviti ozbiljnije simptome.

Pretpostavljamo da osjećate strah ako pripadate ovoj skupini pa donosimo nekoliko savjeta kako se ponašati…

Tko je u rizičnoj skupini?

Zbog određenih zdravstvenih stanja možete se puno lakše zaraziti koronavirusom, koji izaziva respiratorne bolesti. Starije osobe sa slabim imunitetom, kroničnim bolestima poput astme, dijabetesa i srčanih oboljenja su rizična skupina.

Što ako imate astmu?

Uvijek u blizini nosite pumpicu s lijekom i koristite kako vam je prepisao liječnik jer ćete tako smanjiti šanse za napad astme kao posljedicom respiratornog virusa. Ako vam se astma pogoršava, koristiti pumpicu, a ako su simptomi sve gori obavezno se javite liječniku!

Trebaju li sve starije osobe u samoizolaciju?

Zadnji je savjet da za to nema potrebe, a ako se stvari ne promjene u skorije vrijeme, možda će kao u Engleskoj nadležne službe savjetovati ostanak u kući svim osobama starijim od 70 godina kako bi se zaštitile. Ako u obitelji imate stariju osobu obavezno ju provjeravajte svakodnevno telefonom ili nekim drugim sigurnim putem.

Što ako imate neku od kroničnih bolest?

Osobe koje pate od određenih težih tegoba poput visokog krvnog tlaka ili oslabljenog imunološkog sustava, imaju veće šanse da razviju ozbiljne simptome uslijed zaraze koronavirusom.

Ako ste u skupini onih koji su osjetljivi na prehlade i gripe, važno je poduzeti određene korake kako biste smanjili rizik od zaraze. Ako se javljaju simptomi poput kašlja ili temperature, ostanite kod kuće, a ako simptomi ne prolaze nekoliko dana, odmah nazovite svog liječnika!

Što ako imate dijabetes?

Osobe koje imaju dijabetes tip 1 ili tip 2 bi mogli razviti ozbiljne simptome ako dođu u kontakt s koronavirusom. Dan Howarth, voditelj odjela za Dijabetes u Engleskoj kaže:

Koronavirus može uzrokovati komplikacije kod osoba s dijabetesom, pa ako imate simptome poput kašlja, visoke temperature ili poteškoće s disanjem, morate stalno pratiti razinu šećera u krvi.

Koronavirus, gripa, alergija ili prehlada? Odgovorite na nekoliko pitanja i saznajte

Trebali biste ostati kod kuće nekoliko dana i redovito uzimati lijekove. Ne odlazite u ljekarne ili bolnice. Naravno, ako se simptomi pogoršavaju, odmah kontaktirajte liječnika.

Jesu li trudnice rizična skupina?

Ne postoje dokazi da trudna žena pripada rizičnoj skupini. Ipak, trebale bi poduzeti sve mjere zaštite kako bi se izbjegao kontakt s virusom.

Što sa pušačima?

Šefica odjela za javno zdravstvo Engleske, Deborah Arnott, savjetuje da oni koji puše puno cigareta u danu ili prestanu ili smanje količinu kako bi umanjili šanse za razvojem ozbiljnih simptoma.

Možete li se zaraziti koronavirusom putem toaletne daske?

Pušači mogu razviti teške simptome i podložni su razvoju teških respiratornih oboljenja, dodaje te savjetuje da je prestanak pušenja odlična stvar za zaštitu zdravlja, a trenutna bi situacija za svakoga trebala bit i dodatan motiv.

Trebate li nastaviti stalnu trepiju?

Čak i ako se ne osjećate dobro, lijekove koje koristite inače morate koristiti i dalje. Ako vam je ponestalo lijekova, zamolite obitelj ili prijatelje da vam ih dostave, vi ostanite u kući.

Podsjetimo se; Što je samoizolacija?

Ako ste prolazili mjestima gdje je u jeku širenje epidemije ili ste ostvarili bliski kontakt s osobom koja je zaražena ovim virusom u proteklih 14 dana, vrlo je važno izolirati se od drugih ljudi, čak i ako se nisu pojavili simptomi. Ako je osoba u samoizolaciji, znači da ne odlazi na posao u školu ili u kazalište. Samoizolacija u osnovi znači ostanak u vlastitom domu 14 dana, redovno mjerenje temperature i redovno kontaktiranje nadležnog liječnika kako bi se pratilo vaše stanje i kako bi, ako je sve u redu, on prekinuo zdravstveni nadzor.

Sve informacije o trenutnom stanju te kako zaštititi sebe i bližnje pronađite na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo