Zdravlje

Zdravlje

Koronavirus ne pokazuje usporavanje širenja! Ovo su 4 ključne stvari koje morate znati

U svijetu je više od 20 tisuća oboljelih, više od 400 umrlih, u Europi 28 oboljelih…

Dr. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na jučerašnjoj je konferenciji za medije situaciju za Hrvatsku oko koronavirusa opisao kao “razlog za brigu, ali ne i paniku”. 

U ovom trenutku nikomu u Hrvatskoj koronavirus nije potvrđen, ali je malo vjerojatno da će tako i ostati, smatra dr. Kaić.

Da nema razloga za brigu, ne bi se pokretali cijeli mehanizmi. Ako se vrlo brzo ne zaustavi širenje u Kini, nemoguće je da netko kad-tad ne dođe iz Kine u Hrvatsku, rekao je jučer dr. Kaić.

Koronavirus, prema jučerašnjim podacima Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, prisutan je u devet europskih zemalja. Najveći broj potvrđenih slučajeva zarazom je u Njemačkoj gdje je 12 oboljelih.

Prema podacima iz Kine, čija je pokrajina Hubei žarište epidemije, koronavirus ne pokazuje usporavanje širenja, naprotiv. Stopa smrtnosti od koronavirusa u Kini generalno je 2,1 posto dok je u spomenutoj pokrajini 3,1 posto. Većina umrlih starija je od 60 godina i imali su i neke druge bolesti.

1. Koji su simptomi?

Simptomi uključuju groznicu, kašalj i teškoće pri disanju. Mogu se javiti od 2 – 14 dana nakon izloženosti virusu.

2. Koji je izvor virusa i kako se širi?

Zdravstveni djelatnici nisu sigurni koje je podrijetlo virusa i kako se lako širi.
Virus se može širiti od osobe do osobe, a u jednom je tekstu, u magazinu England Journal of Medicine, opisao kako je žena iz Kine zarazila 4 suradnika u jednoj kompaniji prije nego je pokazala ikakve simptome.

Ebola, svinjska i ptičja gripa… Kojih smo se zaraza panično bojali proteklih godina?

Koronavirus se može pronaći kod različitih životinja, poput deva, mački i šišmiša. U jednom izvještaju stoj​i kako su i zmije mogući izvor virusa. Virus se može povezati sa svakom tržnicom živih životinja u Wuhanu – koje su trenutno zatvorene.

3. Postoji li cjepivo?

Za sad ne, ali se radi na jednom koje bi trebalo biti testirano kroz par mjeseci. Test se radi kako bi se vidjelo je li lijek siguran, ako se pokaže da je kreće testiranje koje će otkriti kako djeluje.

4. Kako se bolest tretira?

Nema specifičnog tretmana za virus, pacijenti primaju pomoć kod smirivanja simptoma. Pacijenti koji su hospitalizirani bi mogli trebati pomoć pri disanju.

Kardiolozi otkrivaju 25 nevjerojatnih načina na koji paze na tlak i štite svoje srce

I. R. L./VL, A. A.

Foto: Shutterstock
 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo