Zdravlje

Zdravlje

Koža otkriva zdravlje debelog crijeva

Jeste li znali da se zdravlje debelog crijeva reflektira na vašoj koži? Oba organa funkcioniraju u interakciji s okolišem. I koža i debelo crijevo upijaju i ispuštaju kemikalije, vodu i druge metaboličke proizvode.

Debelo crijevo je najveći unutarnji organ; njegova je uloga apsorpcija hrane, hranjivih sastojaka i vode. Funkcija kože je ne samo držati sve organe, tkivo, kapilare i mišiće na mjestu, već omogućavati tijelu da diše.

Jedna od zadaća kože je izlučivanje otpada. Tako znojenje ne služi samo u svrhu hlađenja kože; ono također otvara pore kako bi se izlučili toksini. To je jedan od razloga zašto se kod osoba koje koriste antiperspirantne dezodoranse s kemikalijama u većoj mjeri razvija neki oblik karcinoma. Spomenuti proizvodi blokiraju sposobnost tijela da izluči otrovne tvari kroz kožu. Dakle, znojenje je korisno!

Poremećaji na koži povezani sa zdravljem crijeva

kPrerađeni mliječni proizvodi našim crijevima ne donose puno koristi. Tijelo ih ne može lako probaviti jer ne sadrže vlakna već protein koji otežava probavljanje. Kad mlijeko uđe u probavni trakt, ono se na tom mjestu može zadržati određeno vrijeme i pritom pokvariti. Naime, prerađeno mlijeko ne sadrži vlakna koja bi ga pokrenula u crijevima. Mlijeko tada počinje uzrokovati pojavu ranica s unutrašnje strane zida debelog crijeva koje se pune gnojem. Ista se stvar događa i koži – dolazi do stvaranja gnojnih ranica odnosno akni. Riječ je o odrazu situacije koja se događa u debelom crijevu. Mi dakako sve promjene koje se događaju u unutrašnjosti tijela vidimo s vanjske strane.

Konvencionalni liječnici koje ne zanima holističko poimanje zdravlja obraćaju pažnju samo na ono što se događa lokalno; oni smatraju kako akne uzrokuje bakterija u koži. Dakako, svi mi imamo bakterije u i na koži, što znači da prisutnost bakterija nije uzrok aknama. Stoga, ako vas muče akne, zaboravite na mliječne proizvode idućih mjesec dana. Ukoliko se akne smanje ili čak potpuno nestanu, otkrili ste u čemu je problem.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo