Zdravlje

Zdravlje

Krvni tlak vam je povišen, a ne možete do liječnika? Pomozite si ovim savjetima

Shutterstock

Povišeni krvni tlak postaje sve češća bolest današnjice

Povišeni arterijski tlak ili arterijska hipertenzija je kronična nezarazna bolest koja zahvaća veliki postotak odrasle populacije stoga je to nešto s čime se treba naučiti živjeti i provoditi samokontrolu bolesti.

„Iznenadni porast arterijskog tlaka česti je problem s kojim se pacijenti suočavaju, on je najčešće posljedica refleksa koji nastaju u autonomnom živčanom sustavu a potaknuti su psihičkom napetošću li stresom, iznenadnim  fizičkim naporom.“ pojasnio je kardiolog, dr. Dražen Šebetić te dodao kako se najčešće se bolest otkriva slučajno, kod manjeg broja pacijenata javlja se glavobolja, rijetko osjećaj pritiska u prsnom košu..

Osim što smo trenutno svi pod stresom radi pandemije koja vlada, i sadašnje će promjene vremena prvi osjetiti pacijenti koji boluju od različitih kroničnih bolesti, pojašnjava Šebetić, a posebno bolesnici s povišenim tlakom, šećernom bolesti, povišenim masnoćama u krvi te ishemijskim bolestima srca.

Liječnik savjetuje dijabetičare: Ovo su stvari koje morate raditi za vrijeme pandemije

Prije svega stručnjak savjetuje da zbog prevencije srčano žilnih bolesti tjedno minimalno 150 minuta posvetite aerobnom vježbanju umjerenog intenziteta, odmah prestanete pušiti te reducirate tjelesnu težinu. Smanjite unos zasićenih masti, zašećerenih pića i soli, a povećajte unos namirnica koje sadrže vlakna, voće i povrće te ribe.

Kako si pomoći kad ne možemo do liječnika?

Obzirom da na povišenje tlaka utječu naša emocionalna i psihička stanja, ne treba odmah uzimati tabletu nego se pokušati umiriti te onda izmjeriti tlak.

U razgovoru s liječnikom potrebno je raspitati se o svim glavnim nuspojavama lijekova i izbjeći one koje bi mogli pogoršati već postojeće simptome no svakako je potrebno adekvatno liječiti povišeni tlak.

Kako stoji na stranicama Zavoda za javno zdravstvo, u svrhu očuvanja i kontrole krvnog tlaka svaka osoba može učiniti sljedeće:

Prestati pušiti

Već jedna popušena cigareta uzrokuje stiskanje krvne žile i porast krvnog tlaka, a uz prisutnost ostalih rizičnih čimbenika, povećava se opasnost razvoja srčanog i moždanog udara

Održavati poželjnu odnosno smanjiti prekomjernu tjelesnu masu

Preporuča se postepeno mršavljenje, jer već gubitak tjelesne težine od 4-5 kg snižava vrijednosti krvnog tlaka, a gubitak od 10 kg može sniziti tlak za 5-10 mmHg. 

Redovito se baviti tjelesnom aktivnošću, najmanje 30 min./dnevno

Svaka osoba treba prilagoditi intezitet tjelesne aktivnosti prema zdravstvenim i fizičkim sposobnostima organizma (savjetovati se sa svojim liječnikom). To može biti brzo hodanje, lagano trčanje, vožnja biciklom, plivanje i sl. Umjerena tjelesna aktivnost 3-4 puta tjedno snižava krvni tlak za 5-10 mmHg, održava poželjnu tjelesnu težinu te je dobar put za oslobađanje od stresa.

Ginekologinja Matilda Mladinić o potencijalno zaraženima: Nemojte biti sebični i izbacivat nas iz pogona!

Zamijeniti loše prehrambene navike zdravim

Jesti voće i povrće (do 5 obroka dnevno), žitarice, nemasnu hranu, ribu do 3 puta tjedno (posebno plavu ribu), koristiti maslinovo, suncokretovo ili sojino ulje, prednost dati bijelom mesu (piletina ili puretina bez kožice), izbjegavati hranu bogatu zasićenim masnim kiselinama i ugljikohidratima. Pravilna prehrana snižava krvni tlak 8-14 mmHg.

 Smanjiti unos soli, izbjegavati dosoljavanje hrane prije nego se proba hrana 

Važno je istaknuti da ono što svakodnevno smatramo slanom hranom, za osobu s povišenim krvnim tlakom to je preslana hrana. Ne držati soljenku na stolu, jer će se tako izbjeći dosoljavane hrane. Izbjegavati prerađene prehrambene (suhomesnate, konzervirane) i druge slične proizvode, jer 80% ukupnog unosa soli potječe upravo od ovih proizvoda. Pripremati hranu s manje soli (do 2,4 g soli dnevno) ili umjesto soli koristiti začinsko bilje. Smanjenjem unosa soli 2-3 g, za godinu dana sistolički tlak se može sniziti za 3-8 mmHg, a dijastolički za 2-3 mmHg.

Smanjiti unos alkohola

Povišenje krvnog tlaka je vidljivo iznad 2 pića dnevno, pri čemu se kao 1 piće računa 3,6 dl 5% piva ili 1,5 dl 12% vina ili 0,3 dl 40% žestokog alkoholnog pića. Stoga se preporuča manje od 2 pića dnevno za muškarce, odnosno manje od jednog pića za žene.

Izbjegavati stresne situacije

Naučiti različite tehnike opuštanja.

Kontrolirati krvni tlak

Barem jednom godišnje izmjeriti krvni tlak, a osobe pod rizikom i češće.

A.A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo