Laboratorijska dijagnostika hipertenzija u poliklinici Synlab - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Laboratorijska dijagnostika hipertenzija u poliklinici Synlab

Arterijska hipertenzija ili povišeni krvni tlak bolest je koju karakterizira povišeni krvni tlak u arterijama. Zbog porasta vrijednosti krvnog tlaka dolazi do povećanog opterećenja srčanog mišića kako bi se održao normalan protok krvi kroz krvne žile. Postoji velik broj laboratorijskih pretraga koje su neophodne u postavljanju dijagnoze i praćenja tijeka terapije.

Ususret obilježavanju Svjetskog dana hipertenzije, 17. svibnja, iz poliklinike Synlab upozoravaju na teške posljedice ove
bolesti te savjetuju kako raspoznati simptome i koje laboratorijske pretrage obaviti radi
pravovremene dijagnoze i praćenja djelovanja terapije.

Arterijska hipertenzija – najveći javnozdravstveni problem u svijetu

Hipertenzijom se smatra stanje kod kojeg su vrijednosti krvnog tlaka
140/90 mmHg ili više, iako se osobe s vrijednostima već od 130/85 mmHg
smatraju potencijalnim hipertoničarima.

Prevalencija arterijske hipertenzije je oko 40 posto odrasle populacije u Hrvatskoj. Prema izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije, hipertenzija je vodeći čimbenik rizika kardiovaskularnih, cerebrovaskularnih i bubrežnih bolesti. Za svaki drugi cerebrovaskularni incident i svaku drugu ishemijsku bolest srca odgovorna je hipertenzija. Hipertenzija predstavlja glavni čimbenik rizika za razvoj moždanog udara, infarkta miokarda, srčanog zatajenja, aneurizme arterija i kroničnog oštećenja bubrega.

Simptomi hipertenzije

Mnogi ljudi boluju od hipertenzije, ali toga nisu svjesni sve dok ona ne postane znakovita. Simptomi hipertenzije su umor, promjene vida, mučnina i povraćanje, glavobolja, anksioznost, znojenje, drhtanje mišića i bolovi u prsnom košu, nesvjestica, zujanje u ušima, nedostatak zraka i nepravilan rad srca.

Hipertenzije se dijele na primarne – koje su najčešće, često nepoznatog uzroka ali se smatra da nastaju zbrojem različitih faktora, i sekundarne – koje su puno rjeđe i povoljnije za pacijenta jer nastaju kao posljedica osnovne bolesti čijim se liječenjem liječi i sama hipertenzija.

Dijagnostika bolesti

Postoji velik broj hipertenzija unutar navedene podjele i shodno tome postoji i velik broj laboratorijskih pretraga koje su neophodne u postavljanju dijagnoze i praćenja tijeka terapije,a to su:

biokemijske pretrage

  • glukoza, oralni test tolerancije glukoze (oGTT)
  • ureja, kreatinin i mokraćna kiselina, klirens kreatinina
  • lipidogram: ukupni kolesterol, HDL- i LDL-kolesterol, trigliceridi
  • elektroliti u krvi (natrij, kalij, kalcij)

hematološke pretrage: hematokrit s kompletnom krvnom slikom

  • urinske pretrage: kemijska analize mokaće sa sedimentom, mikroalbuminurija i omjer albumin/kreatinin

hormonske pretrage

  • inzulin
  • reninska aktivnost plazme i aldosteron u plazmi
  • katekolamini u mokraći
  • hormoni štitnjače

Osim odraslih, hipertenzija je i bolest djece i adolescenata, kao i trudnica gdje se pojavljuje prema nekim autorima u gotovo 10 posto slučajeva. Većina trudnica s hipertenzijom boluje od primarne hipertenzije i prije trudnoće. Upravo visoki tlak u trudnoći može biti prvi znak preeklampsije, a za postavljanje dijagnoze osim povišenog krvnog tlaka treba postojati proteinurija, tj. nalaz bjelančevina u mokraći. Preeklampsija je obično bez simptoma i otkriva se rutinskim pregledom. Kad se simptomi preeklamspije pojave najčešće se radi o glavoboljama, smetnjama vida (često ”bljeskovi”), povraćanju, bolom u epigastriju i edemima (oticanjima). Preeklampsija može napredovati i do po život opasnog stanja – eklampsije.

U poliklinici Synlab možete obaviti sve navedene pretrage!

Autor teksta:
mag.med.biok. Darko Ilić, spec.med.biok.
voditelj podružnice Synlab Hrvatska

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo