Zdravlje

Zdravlje

Lažna akupunktura za artritis koljena učinkovita kao prava terapija

Ako je vjerovati rezultatima najnovijeg istraživanja, čini se kako je lažna akupunktura učinkovita poput tradicionalne kineske akupunkture u liječenju pacijenata s osteoartritisom koljena.

Također je utvrđeno da bi način komunikacije osobe koja izvodi akupunkturu mogao imati značajan utjecaj na smanjenje boli i zadovoljstvo pacijenata, potvrdili su istraživači M.D. Anderson centra za rak u Houstonu.

kIstraživanje je obuhvatilo 455 bolesnika s osteoartritisom koljena koji su primili tretmane tradicionalne kineske akupunkture ili lažne tretmane iglicama. Stručnjaci koji su izvodili akupunkturu su s pacijentima komunicirali na iznimno pozitivan (“do sada sam imao/la puno uspjeha u liječenju bolova u koljenu”) ili neutralan način (“akupunktura vam može pomoći, ali i ne mora”).

Rezultati su nedvojbeno pokazali da su pacijenti iz obje skupine doživjeli slično i značajno smanjenje bolova u koljenu, u odnosu na kontrolnu skupinu koja nije primila tretmane. Istraživači su također utvrdili da je smanjenje bolova bilo značajno više kod bolesnika s kojima su stručnjaci komunicirali na iznimno pozitivan način.

“Primijetili smo mali, ali značajan utjecaj na bolove i zadovoljstvo liječenja, što pokazuje kako je placebo efekt povezan s načinom komunikacije stručnjaka koji obavljaju akupunkturu. Poboljšanje boli i zadovoljstva sugerira da se korisnost akupunkture može djelomično pripisati placebo efektu povezanom s ponašanjem osobe osposobljene za pikanje iglicama”, izjavila je dr. Maria Suarez-Almazor.

Rezultati istraživanja su objavljeni u online izdanju časopisa Arthritis Care & Research.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo