Zdravlje

Zdravlje

Liječnica objašnjava zbog kojih bolesti ne možete uspješno izgubiti kilograme

Trudite se, vježbate i pazite što jedete, ali brojke na vagi ne pokazuju napredak…

Došli ste u fazu kada već sami sebe kažnjavate jer ste mogli biti odgovorniji i uložiti više napora, ali jednostavno ne razumijete što radite krivo da vaša dijeta nikako ne napreduje? Prije nego se prepustite stresu, koji može dodatno štetiti zdravlju organizma, i odlučite na još strožiji režim prehrane, zapitajte se je li sve u redu s vašim zdravljem?

Kupovanje ovih 8 proizvoda je čisto bacanje novca, tvrde dermatolozi!

Važno je biti svjestan činjenice da je naš organizam kao švicarski sat i ako ga poremetimo, to ćemo primijetiti na našem zdravlju. Kada je u pitanju unos namirnica s ciljem gubitka kilograma, ne smijete gladovati, već biti u zdravom kalorijskom deficitu.

“Pacijenti mi često u ambulantu dolaze žaleći se kako oni jako malo jedu, a imaju puno kilograma, no kad sjednemo i krenemo zapisivati što su to u jednom danu pojeli, ispadne da i nije baš tako. Puno ljudi također ne shvaća da je važno kalorije koje se u organizam unose i potrošiti, a potrošnja je fizička aktivnost”, napomenula je naša sugovornica prim. Vesna Goldoni, dr. med., spec. interne medicine i uže specijalnosti endokrinologije i dijabetologije u poliklinici Aviva.” Osim tjelovježbe, razni zdrastveni problemi mogu utjecati na neuspješnu dijetu!

Stres

Stres djeluje na svaku bolest pa tako i na debljinu. Smatram da je odlična ideja porazgovarati s psihologom, a bihevioralna terapija je idealan način da svi problemi izađu na površinu te se, uz stručnu pomoć, riješe. Kako sam napomenula, najvažnije je mijenjati navike, a kroz taj kontakt s psihologom bit će puno lakše prepoznati problem i pronaći alate koji su vam potrebni za promjenu.

Crijeva

Crijeva su veliki organ, pa možemo zamisliti što se sve u njima odvija i koliko su važna za zdravlje organizma. U pitanju može biti alergija na hranu, intolerancija, loša probava… Teško je znati bez pregleda kod liječnika. Danas su prebiotici i probiotici popularni preparati koji hrane naše korisne bakterije pa ih preporučujem svim kandidatima. No, vratimo se na početak –  važna je hrana koju unosimo, način na koji unosimo i količina.

Starosna dob

Na žalost i ona utječe na uspješnost dijete, najčešće zbog slabije fizičke aktivnosti, a i metabolizam sporije radi. Iako je možda teže u starijoj dobi izgubiti kilograme, vrijede ista pravila kao i za trudnice –  nakupljeni kilogrami se mogu izgubiti, ali je potrebno vrijeme.

U kojim još slučajevima bolest može biti razlog što ne možete skinuti kilograme čitajte u novom broju magazina ordinacija.hr od sutra na kioscima uz Večernji list.

Nešto vam smrdi? Ovih 7 neugodnih mirisa otkriva da morate (hitno) kod liječnika

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo