Zdravlje

Zdravlje

Liječnica savjetuje kako tretirati ubod komarca i svježu ranu

Foto: Shutterstock

Kako pristupiti liječenju ovisi o samoj rani i ubodu.

Ubodi komaraca vrlo su česti tijekom ljeta. Pojedine osobe jako reagiraju na ubode, pa nastaje crveni plik ili oteklina na mjestu uboda praćena jakim svrbežom. Da bi spriječili nastajanje uboda  od pomoći mogu  različiti repelenti u spreju ili losioni koji odbijaju insekte. Repelenti mogu biti sintetičkog  porijekla ili prirodnog  ( eterična ulja ili biljke).

U djece se nikako ne preporučuje istovremena primjena  losiona sa zaštitnim faktorima od sunca i repelenta  jer je moguća alergija na koži. Pomažu i specijalne narukvice protiv komaraca čijim nošenjem se izbjegavaju ugrizi, a mogu ih nositi i odrasli i djeca.

Tvrde i ispucale pete – ovaj problem možete riješiti i kod kuće!

Kako pristupiti liječenju rane ovisi o samoj rani, mjestu na tijelu gdje je nastala i njezinoj dubini. Malene i površinske rane poput ogrebotine, posjekotine je potrebno  pošpricati sprejom za dezinfekciju kože, može se nakon toga namazati antibiotik i staviti flaster. Ovo je potrebno raditi nekoliko dana, no ne preporučuje se  dugo držati na površinskoj rani flaster jer koža  kao što se kaže ne diše, mogu nastati alergije na flaster  i okolno crvenilo.

Za duboke rane postoje posebni flasteri koji potiču tzv. vlažno cijeljenje rane, a njih propisuje liječnik.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo