Zdravlje

Zdravlje

Liječnica upozorava: Zbog ovih 5 simptoma hitno se morate javiti liječniku

Shutterstock

Pritisak u prsima, bol u oku… Ovo su samo neki od simptoma koji zahtjevaju hitan pregled liječnika.

Koje simptome nikada ne bismo trebali ignorirati i zbog kojih bi se uvijek trebali što prije javiti liječniku radi pregleda, otkriva dr. med. Ivana Prpić Znidarčić, spec. obiteljske medicine.

1. Pritisak u prsima 

Važan je  i čest simptom koji se s pravom najčešće povezuje s bolestima srca i uvijek izaziva uznemirenost i strah. Međutim ovaj simptom može biti povezan i s bolestima pluća, želuca i mišićno koštanog sustava torakalne stijenke, ali može biti i znak tjeskobe i  napada panike koji su izrazito uznemirujući i dramatični za osobu koja ju proživljava. Najčešće se prezentira stezanjem u području grla kao osjećaj gušenja, znojenjem, jakim osjećajem straha i panike uz osjećaj lupanja srca u trajanju od oko 10-ak minuta.

Srčani infarkt kao uzrok pritiska u prsima prezentira se jakom i intenzivnom boli duljom od 20 min najčešće iza prsne kosti ili u lijevoj strani prsnog koša kao osjećaj stezanja i kao da je prsni koš premalen. Može započeti i u gornjem dijelu abdomena ili između lopatica te se širiti prema vratu, vilici ili prema lijevom ramenu i ruci.

Bol se pojačava na napor, a uz  simptom pritiska javljaju se i pridruženi simptomi kao što je preznojavanje vidljiv znoj na čelu) nedostatak zraka, ubrzano disanje, bljedilo.

Mišićno koštana bol torakalne stijenke pojačava se pri pokretima prsnog koša ili na pritisak u području gdje se javlja bol, nema drugih pridruženih simptoma i obično nastaje nakon intenzivne fizičke aktivnosti.

Pritisak u prsnom košu koji dolazi iz probavnog sustava(želuca) prezentira se pečenjem, u području donjeg dijela prsne kosti i u žličici, te se može širiti prema grlu, s osjećajem kiseline u ustima, osjećajem vraćanja hrane (regurgitacija), a vrlo često se javlja noću zbog ležećeg položaja tijela, te nakon preobilnog obroka neposredno prije spavanja.

Simptomi koji bi mogli ukazati na stanje opasno po život uključuju:

 • Osjećaj stezanja iza prsne kosti,(osjećaj da je prsni koš premalen!)
 • Širenje boli u ruku, donju čeljust,
 • Obilno znojenje („grašci“znoja na čelu)
 • Ubrzan rad srca (tahikardija)
 • Zbunjenost ili gubitak svijesti
 • Iznenadan strah
 • Otežano disanje ili gutanje
 • Vrtoglavica
 • Osip ili nagli osjećaj svrbeža uz iznenadnu otečenost lica, grla ili usana (alergijska reakcija)

Ovo su tri rana simptoma raka grla – jedan se često javlja kad govorite

2. Bol u oku

Kao simptom ne mora značiti da se radi o bolesti oka, jer često nastaje kao posljedica  upale sinusa, migrenske boli, zatim tenzijske glavobolje kojoj je glavi uzrok sjedeći položaj tijela kao prevladavajući način života suvremenog čovjeka. Bol u području oka može nastati kao posljedica neuralgija (bolesti živaca koji inerviraju područje oko oka), a nastaju kao posljedica upalnih ili mehaničkih uzroka i prezentiraju se kao sijevajuća  vrlo intenzivna i neugodna bol.

Bol u oku kao posljedica bolesti oka nastaje najčešće kao posljedica konjunktivitisa (upala prednjeg dijela oka) pa se tu najčešće umjesto bola javlja osjećaj pečenja, žuljanja i svrbeža oka, uz prisutnu sekreciju i crvenilo, jutarnju zalijepljenost oka, ali uz nepromijenjen vid. 

Vrlo intenzivna i jaka bol oka može nastati kod naglog povišenja očnog tlaka (akutni glaukom) a simptomi su tada vrlo loš vid, jako crvenilo oka a pri zatvaranju očnih kapaka oko je na pritisak tvrdo kao kamen i u tom slučaju je potrebna hitna oftalmološka pomoć i terapija.  Uzrok bola u oku često nastaje kao posljedica mehaničkih ogrebotina površine oka (erozija rožnice)npr spavanje s lećama, slučajne ogrebotine i tada se javlja  naglašen osjećaj stranog tijela u oku, osjetljivost na svjetlo, crvenilo oka.

Također „zamor u očima“ kao posljedica pogrešaka refrakcije, najčešće astigmatizma (nepravilno-jajoliko zakrivljene rožnice )može uzrokovati bol u oku i glavobolju, jer stiskanjem kapaka osoba pokušava izoštriti vid, a takav dugotrajniji napor na kraju često rezultira bolom u očima i glavoboljom.

Upozoravajući znakovi; 

 • Zacrvenjeno oko 
 • Gubitak vida, poremećaji vidnog polja
 • Izbočenje očne jabučice jednog oka
 • Naglo nastala jaka bol u području oka
 • Očna jabučica je na pritisak tvrda kao kamen

3. Visoka tjelesna temperatura

Kao simptom najčešće je posljedica infektivnih bolesti , a s povišenom tjelesnom temperaturom ide i osjećaj slabosti, bolova u tijelu, ponekad uz zimicu i tresavicu. Visoka temperatura  preko 39°C, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, osobito kod male djece ,starijih ljudi i kroničnih bolesnika  pa  iziskuje savjesnu primjenu postupaka za njeno snižavanje uz pažljivo praćenje  bolesnika.

Promjene koje upućuju na teži oblik bolesti, kada treba neodgodivo potražiti liječničku pomoć su; otežano i ubrzano disanje, smetnje vida, opće loše stanje naročito kod male djece ,osipi po koži, jako napredujuća glavobolja uz mučninu i povraćanje s kočenjem vrata, te osjetljivost na svjetlo.

Stoga ako se nakon 3-4 dana ne uspijeva samostalno sniziti visoka tjelesna temperatura i ako se simptomi bolesti pogoršavaju uz poteškoće s disanjem i gutanjem tada je potrebno neodgodivo potražiti liječničku pomoć.

4. Akutna bol u abdomenu

S obzirom na to da se u trbušnoj šupljini uključujući i zdjelicu nalazi velik broj organa i organskih sustava normalno je i da se velika većina zdravstvenih problema javlja upravo u tom dijelu. jaki bolovi u trbuhu koji naglo nastaju gotovo uvijek ukazuju na značajan problem, te zahtijevaju pažljivi pregled i ne smiju se zanemariti. 

Postoje različite vrste bolova u trbuhu, ovisno o organu ili dijelu trbuha koji su zahvaćeni.
Visceralna bol dolazi iz organa unutar trbušne šupljine (koji se nazivaju visceralni organi). Živci trbušnih organa, reagiraju na rastezanje organa (kao što je crijevo prošireno plinom) ili na kontrakcije okolnih mišića, zbog toga je takva bol obično nejasna, tupa i izaziva mučninu. Teško je odrediti mjesto boli.

Bol u gornjem dijelu trbuha posljedica je poremećaja u organima kao što su želudac, dvanaesnik, jetra i gušterača. Bol u srednjem predjelu trbuha (oko  pupka) nastaje zbog poremećaja struktura poput tankog crijeva, gornjeg dijela debelog crijeva i slijepog crijeva, dok je bol u  donjem dijelu trbuha posljedica je poremećaja donjeg dijela debelog crijeva i organa genitourinarnog trakta.

Somatska bol dolazi od membrane (peritoneuma) koja oblaže trbušnu šupljinu (peritonealna šupljina). Za razliku od živaca u visceralnim organima, živci peritoneuma reagiraju na  iritaciju (kao što su infekcija, upala, krvarenje). Somatska bol je oštra i lako se određuje mjesto boli, osoba zauzima određeni položaj koji olakšava bol.

Upala trbušne maramice (peritonitis) je upala peritonealne šupljine. To je vrlo bolno stanje i gotovo uvijek upućuje na vrlo ozbiljan ili po život opasan poremećaj. Može biti rezultat bilo kojeg stanja u trbuhu koje dovodi do upale ili infekcije trbušnih organa. Česti primjeri su upala slijepog crijeva ili upala gušterače. Nadalje, krv i tjelesne tekućine (kao što je crijevni sadržaj ili urin) djeluju iritirajuće na trbušnu membranu kada dođu u  peritonealnu šupljinu pa mogu izazvati peritonitis, obično kod stanja koja uključuju spontanu rupturu šupljeg organa (kao što je perforirano (probušeno) crijevo ili rupturiranu ektopičnu trudnoću.

Prepoznajte prvi opasan simptom koji može otkriti da je vaša jetra u opasnosti

Znakovi upozorenja kod bolova u abdomenu su; 

 • Jaka bol, zauzimanje jednog položaja tijela koji smanjuje bol-mirovanje, 
 • Tvrda trbušna stijenka
 • Znakovi šoka (na primjer, brzi otkucaja srca, nizak krvni tlak, znojenje i zbunjenost)
 • Znakovi peritonitisa (na primjer, stalna bol koja se pogoršava na pokret tijela i / ili bol koja se pogoršava nježnim dodirom)
 • Oticanje trbuha
 • Osobe koje imaju znakove upozorenja trebaju  odmah potražiti liječničku pomoć.

5. Otežano disanje, zaduha ili dispneja  

Zdrava osoba kod povećanih napora diše ubrzano i to rijetko izazove neugodu, dok kod zaduhe je brže disanje popraćeno osjećajem da osobi nedostaje zraka i da ne može disati dovoljno brzo ili dovoljno duboko. Zaduha ograničava fizičku aktivnost, a kada se javi u mirovanju to je znak za uzbunu, jednako kao i zaduha koja nastaje naglo, a ako se uz dispneju jave popratni simptomi kao što su npr vrućica, kašalj, pritisak u prsima,  otežano disanje koje nastane u ležećem položaju uz otekline nogu, tada treba odmah potražiti pregled i obradu liječnika. Kod osoba koje boluju od bolesti pluća (astma, KOPB) i  kroničnih srčanih bolesnika pojava otežanog disanja znači pogoršanje osnovne bolesti,a neke bolesti krvi kao što je anemija također mogu  izazvati otežano disanje, kao i anksioznost, pa je tada otežano disanje praćeno psihomotornim nemirom s trncima oko usta i u prstima, vrtoglavicom pa čak i nesvjesticom zbog velike količine kisika koja uđe u krv kao posljedica hiperventilacije.

Znakovi upozorenja:

 • Dispneja u mirovanju, izrazito otežano  disanje u ležećem položaju, osoba se diže iz kreveta, otvara prozor i „hvata zrak“
 • Smanjena razina svijesti ili agitacija ili konfuzija
 • Bol u prsištu
 • Mršavljenje
 • Noćno znojenje
 • Visoka tjelesna temperatura
 • Zvučni fenomeni pri disanju, fićukanje ili hroptanje.

Ana A. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo