Liječnik pojašnjava što napraviti ako vas stalno muče vaginalne gljivične infekcije - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Liječnik pojašnjava što napraviti ako vas stalno muče vaginalne gljivične infekcije

Shutterstock

U našoj rubrici Halo, Doktore! liječnici svakodnevno odgovaraju na vaša pitanja .Mr. sci. Darko Husar, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, odgovara čitateljici na pitanje vezano za liječenja recidivirajućih gljivičnih infekcija

Pitanje čitateljice: Poštovani, molila bih Vas savjet oko liječenja recidivirajućih gljivičnih infekcija. Ovo je već četvrti put od nove godine da imam gljivice. U 12/2017 su učinjeni bakteriološki brisevi, bili su uredni. U 5/2018 tijekom infekcije učinjen je PAPA test plus HPV tipizacija, svi nalazi uredni. Na nalazu PAPA testa nisu bile naznačene gljivice. U sva tri navrata liječena sam gynodaktarinom kroz 3 dana. Unazad 15 dana opet imam smetnje, popila sam Diflucan 150 mg, uz ponovno gynodaktarin kroz 3 večeri. Nakon 7 dana mi je ordiniran Lomexin 600 mg vaginaleta jednokratno uz Triderm kremu kroz 5 dana. Također napominjem da je i partner u dva navrata popio Diflucan i sad se još maze Canestenom. Moje tegobe i dalje perzistiraju. Učinjeni su mi opet brisevi, rečeno da se odokativno opet čini da su gljivice posrijedi. Nalaze moram čekati 3 tjedna. Preporučeno je da dotad samo nastavim gynodaktarin 1xtjedno iako ne primjećujem učinkovitost. Da li da možda pokušam s canestenom s obzirom na to da ga nikad nisam koristila i poslije lactogynom oralno i vaginalno ili da samo nastavim gynodaktarin i strpim se sa svojim tegobama.

Odgovor liječnika: Bojim se da bez učinjenog pregleda teško mogu nešto savjetovati jer vi ste učinili već mnogo pretraga (za recidivirajuće infekcije gljivične infekcije ako se na njih sumnjalo većina njih bila je posve bespotrebna!). Za dijagnozu gljivičnih infekcija u rodnici posve je dovoljno je iscjedak pogledati pod mikroskopom što mnogi moji kolege ne rade ! Liječenje žene poput Vas, a kod koje tegobe postoje već tjednima, vjerojatno i duže, koja je promijenila gotovo pa svu terapiju nikako ne može biti ”odokativno” i to je naprosto neozbiljno. Nadalje, ja sam prilično siguran (nakon svega što ste potrošili i što kontinuirano koristiti za profilaksu gljivičnih infekcija, a usprkos svega tegobe postoje i dalje) da se kod Vas sada ne radi i gljivičnoj infekciji. Netko nadalje treba iscjedak pogledati pod mikroskopom i vidjeti točno o čemu se radi. Nadalje vrlo je bitno pitanje neadekvatne (čitaj – pretjerane) higijene

Najmanje 25% žena koje dolaze na pregled ginekologu navodi da je iscjedak postao obilniji, promijenio izgled ili da zaudara. To je dakle svakako jedan od najčešćih ginekoloških problema u svakodnevnoj praksi.

Iscjedak koji se nalazi u rodnici je mješavina sekreta iz rodnice, vrata i trupa maternice, te jajovoda.Njegovo postojanje normalna je pojava u svakoj životnoj dobi žene,ali količina i izgled mu se mijenjaju ovisno o hormonskom statusu, te fizičkim i psihičkim okolnostima. Normalni sadržaj rodnice je najčešće bjelkaste boje, mrvičast. Količina iscjetka mijenja se tijekom menstruacijskog ciklusa. Najmanje ga ima nakon menstruacije.Tijekom prve polovice ciklusa rastu količina i prozirnost iscjetka. Neposredno oko vremena ovulacije iscjedak je obilan, staklast, proziran i rastezljiv. To veći broj žena osjeća kao pojačanu vlažnost i prema tome se može jasno orijentirati o skoroj ovulaciji. Nakon ovulacije količina iscjetka se smanjuje, on postaje oskudniji, gušći i mrvičast.

Uzrok promjeni kiselosti može biti u bilo kojem od organa koji sudjeluju u stvaranju iscjetka. Ipak se najčešće radi o upalama u rodnici i vratu maternice gdje je zbog upalnih promjene kiselost došlo do zatajivanja obrambenog mehanizma. Ipak, valja napomenuti da si najveći broj problema i poteškoća žene učine same! Današnje ”civilizacijske tekovine” a to je suviše često tuširanje i pranje te želja da je sve ”mirišljivo” a ako tome dodami i upotrebe (uobičajeno) lužnatih sapuna i dezodoransa. Svi ti postupci ponište kiselo djelovanje mliječne kiseline te se kiselost u rodnici smanji što omogućuje razvoj bakterija i drugih mikroorganizama koji se u rodnicu unose spolnim aktom ili drugim manipulacijama u rodnici. Iscjedak se mijenja po izgledu, količini i mirisu. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo