Zdravlje

Zdravlje

Liječnik savjetuje dijabetičare: Ovo su stvari koje morate raditi za vrijeme pandemije

Shutterstock

Ako imate dijabetes, cijela situacija oko koranvirusa vam se sigurno čini kao put u neizvjesno. Trenutno je važno imati dovoljno potrebnih lijekova i sve informacije kako biste znali što činiti i kako pratiti svoje stanje.

Šećerna bolest označava skupinu metaboličkih poremećaja čija je osnovna karakteristika hiperglikemija, odnosno povećana razina glukoze/šećera u krvi.  U liječenju šećerne bolesti posebno mjesto zauzima edukacija, samo praćenje i samozbrinjavanje.

Važno danas razgovarati s liječnikom o planu terapija i na koji ćete način komunicirati za vrijeme izolacije. Praćenje stanja i tijeka bolesti je iznimno važno kako bi vaš imunološki sustav dobro funkcionirao i djelovao kao zaštita od mogućih zaraza.

Ovo su savjeti za sve osobe koje pate zbog dijabetesa, a ističe ih dr. Brunilda Nazario, internist i endokrinolog.

Pratite stanje češće nego inače: Za vrijeme stresnih situacija stanje se može mijenjati zato je važno pozorno pratiti što se događa u organizmu.

Psiholog objašnjava zašto je dobro imati hobi i kako će na bolje promijeniti vaš život

Zaliha lijekova: Zamolite svog liječnika da vam napiše recept za dodatnom dozom lijekova kako biste ih imali u slučaju da za to kasnije nemate mogućnosti. Ako ste rizična skupina, zamolite mlađeg člana obitelji ili sujeda da ode po lijekove umjesto vas.

Ostanite u kontaktu: Okolina u ovim situacijama može značiti puno. Koristite društvene mreže i redovito komunicirajte s članovima obitelji ili prijatelja tijekom krize.

Nabavite namirnice: Pobrinite se da imate dovoljno namirnica u kuhinji, poput zamrznutog voća i povrća. Prije nego ćete ih koristiti dobro isperite jer se na njima može nalaziti šećer, što nikako nije dobro za vaše stanje.

Ne zaboravite na ugljikohidrate: Imajte na dohvat ruke jednostavne ugljikohidrate poput meda i pekmeza, u slučaju da vam je potrebno.

I ako imate dijabetes možete uživati u hrani, evo kako!

Budite kreativni s obrocima: Nikad nije kasno za eksperimentiranje u kuhinji, a ovo je možda i pravo vrijeme za to.

Vježbajte svakodnevno: Nije moguće danas slijediti rutinu odlaska u teretanu ili grupno vježbanje, aktivnost ne smijete zanemariti jer je jedan od najboljih načina za kontrolu šećera u krvi. Pronađite mjesto u stanu gdje možete imati opremu, a danas postoji toliko aplikacija koje nude pomoć pri vježbanju koje možete iskoristiti.

5 razloga zašto je vrtlarenje dobro za vaše zdravlje

Dovoljno spavajte: Kako biste zaspali na vrijeme i dovoljno spavali meditirajte i vježbajte pozitivne misli. Ugasite svjetla i sve ekrane prije odlaska u krevet.

Ostanite informirani: Kako se situacija mijenja iz dana u danu tako stalno stižu i nove informacije pa ostanite uključeni u tijek događanja.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo