Zdravlje

Zdravlje

Limfedem i zastoj limfe: uzroci i terapije

Limfni sustav izuzetno je važan za zdravlje našeg organizma. Čine ga limfne žile, limfni čvorovi, limfociti, i organi koji su građeni od limfnog tkiva.

Funkcija limfnog sustava je prijenos elektrolita, proteina, štetnih tvari poput bakterija i virusa, viška tekućine pa čak i stanica tumora. Za njihovo izbacivanje iz organizma zaslužni su limfociti, odnosno bijele krvne stanice koje su pohranjene u limfnom čvoru. Njihova funkcija je filtriranje, a nakon toga i odbacivanje tih tvari iz samog organizma.

Uzroci nastanka limfedema

Pojava limfedema, odnosno oteklina, najčešće se događa na udovima, i znak je da limfni sustav iz nekog razloga ne obavlja svoju funkciju. Ako dođe do poremećaja u radu limfnog sustava, znakovi koji upozoravaju su:

  • promijenjen osjećaj zahvaćenog dijela
  • osjećaj zatezanja
  • trnci
  • smanjen opseg pokreta

U kasnijim se fazama primjećuje i oteklina, koja može biti u većoj ili u manjoj mjeri. Ako osoba ne prepozna na vrijeme znakove, može doći do infekcije koja je popraćena povišenom temperaturom, oteklinom, crvenilom, bolnosti i toplinom zahvaćenog dijela.

Najčešće dolazi do oticanja ruku i nogu, no moguća je i pojava na intimnim dijelovima, ispod pazuha, pa čak i na glavi i na abdomenu.

8 bolesti kojima je umor glavni simptom

Primarni i sekundarni lifedem

Limfedeme dijelimo na primarne i sekundarne. Primarni limfedem nastaje kao posljedica problema sa razvojem limfnih žila u tijelu, rijetko se javlja i nasljedan je. Najčešće se problem uočava na nogama, i češći je u žena nego u muškaraca. Sekundarni limfedem se javlja kao simptom ili posljedica nekog drugog stanja ili bolesti. Jedan od najčeščih uzroka sekundarnog limfedema su postoperativna stanja, najčešće nakon operacija karcinoma gdje dolazi do vađenja određenog broja limfnih čvorova kako bi se utvrdila proširenost karcinoma ili nakon operacija gdje je iz nekog razloga došlo do presijecanja limfnih puteva. Uz ove, na pojavu limfedema utječe i radioterapija, infekcija, i u rijetkim slučajevima trauma.

Liječenje i terapija limfedema

Kako bi liječenje bilo što lakše i bezbolnije, bitna je uska suradnja između članova rehabilitacijskog tima, a neophodne su mjere ručna limfna drenaža i aperativna limfna drenaža. Ručnom se odstranjuje višak tekućine u tijelu putem zdravih i funkcionalnih limfnih čvorova dok se aparativnom omekšava zahvaćeno tkivo. Uz ove, neophodno je i kompresivno bandažiranje i nošenje kompresivnog rukava ili nogavice. Preporučuje se i vježbanje uz nošenje kompresivnog bandažiranja kako bi se još bolje omekšao limfedem i ubrzalo odstranjivanje viška tekućine.

Aparativna limfna drenaža radi na principu isprekidane pneumatske kompresije, koju nazivamo i presoterapija. Komprimirani zrak se upuhuje iz kompresora kroz sustav cjevčica, u rukav ili u nogavicu i na taj način se vrši drenaža ekstremiteta. Postoje i kućni aparati za limfnu drenažu koji se sastoje od sekvencijskog terapijskog kompresora te rukavice ili nogavice. Dijelovi rukavice/nogavice se djelomično preklapaju kako bi uklonili rupe između tretiranih područja i smanjili mogućnost zadržavanja tekućine u udovima. Dijelovi rukavice/nogavice se napuhavaju jedan za drugim (sekvencijski). Pritisak se može prilagoditi prema potrebama korisnika.

Saznajte više o raku grla te o raku jetre.

Foto: Shutterstock

G.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo