Zdravlje

Zdravlje

Ljekovita pelargonija – prva pomoć za dišne puteve

Rod Pelargonium (geraniji) uključuje predstavnike koji su poznati zbog svojih prekrasnih cvjetova i prepoznatljivog mirisa.

U medicinske svrhe koristi se biljka Pelargonium sidoides poznata pod nazivom ljekovita pelargonija. Ta je biljka od davnina poznata i koristila se u narodnoj medicini Južne Afrike, a u tim krajevima poznata je pod nazivima umckaloabo, umcka, zucol ili kaloba.

Još 1897. godine Englez Charles Henry Stevens otputovao je, na savjet liječnika,  u Južnu Afriku u nadi da će mu tamošnja klima olakšati simptome tuberkuloze. Na preporuku lokalnog stanovništva koristio je napitak  korijena lokalne biljke. Stevens je napitak konzumirao svakodnevno tijekom četiri mjeseca, a po povratku u Englesku bio je dobrog zdravlja. Oduševljen učinkom, Stevens je iz Južne Afrike donio prah korijena koji je prodavao kao lijek protiv tuberkuloze. Kako nije dobro poznavao botaniku biljku je nazvao Zulu nazivom Umckaloabo. Godinama kasnije saznalo se da naziv nema poveznicu s biljkom ni lijekom dobivenim iz korijena već da znači: „loš kašalj“. Tek u 20-tim godinama prošlog stoljeća djelovanje ove biljke postaje priznato od znanstvene javnosti. Razvojem sintetičkih lijekova učinak biljke pomalo pada u zaborav, a tek 1972. godine njemački znanstvenici identificiraju njene etno botaničke značajke. Zaključeno je da se radi o Pelargonium sidoides, biljci porijeklom iz Južne Afrike čiji grmovi rastu do visine 50 cm te imaju tamno ljubičaste cvjetove. Ljekoviti dio biljke je upravo njezin korijen.

Učinak ekstrakta ljekovite pelargonije proizlazi iz sinergijskog djelovanja njegovih sastavnica. Analitičkim testovima dokazano je da su glavni aktivni sastojci ekstrakta ljekovite pelargonije kumarini, među kojima je i umkalin,  te fenoli. Ekstrakt ljekovite pelargonije obiluje silicijem te kalcijem.

Ekstrakt korijena ljekovite pelargonije u ljudskom organizmu pojačava funkciju makrofaga koji su poznati kao prva linija tzv. nespecifičnog imuniteta. Uz to ovaj ekstrakt pojačava i stvaranje defenzina, molekule koja pripada istom nespecifičnom odgovoru i koja štiti od patogenih bakterija, te povećava stvaranje tipa I interferona. Tip I interferoni služe kao prva linija antivirusnog odgovora prije nego će se pokrenuti specifična imunološka reakcija. Ljekovita pelargonija vjerojatno smanjuje i rizik superinfekcije jer sprječava adheziju patogenih bakterija.

Ekstrakt ljekovite pelargonije korišten je u brojnim kliničkim istraživanjima koja su pokazala učinkovitost na smanjenju simptoma infekcija dišnih puteva, simptoma prehlade te akutnog bronhitisa  u odraslih. Rani početak uzimanja ekstrakta ljekovite pelargonije dovodi do smanjenja jačine simptoma, kraćeg trajanje bolesti te bržeg povratka uobičajenim aktivnostima.

Istraživanja provedena u pedijatrijskoj populaciji potvrdila su sve što je uočeno kod odraslih s naglaskom na učinkovitost i sigurnost primjene. Najčešći razlozi za posjete pedijatrima upravo su problemi vezani uz dišne puteve. Zbog ovog razloga propisuje se i veliki broj lijekova, a upotreba antibiotika vrlo je česta osobito ako je prisutna temperatura čak i u slučajevima kad se radi o tipično virusnoj etiologiji. Rana upotreba ekstrakta ljekovite pelargonije, po pojavi simptoma respiratornih infekcija, smanjuje ili u potpunosti rješava simptome u kratkom roku, smanjuje rizik bakterijske superinfekcije, pospješuje opći oporavak te smanjuje potrebu za uporabom drugih lijekova protiv boli i temperature ( npr. paracetamol). Najvažnije od svega je da se smanjuje upotreba antibiotika što u vrijeme sve veće antibiotske rezistencije nikako ne treba zanemariti. Ekstrakt ljekovite pelargonije se izuzetno dobro podnosi i smije se davati djeci.

Za kraj treba naglasiti da su znanstvenici Michaelis i sur. u svojem istraživanju provedenom 2010. godine dokazali učinak ekstrakta ljekovite pelargonije na viruse sezonske gripe tipa A (H1N1, H3N2), respiratorni sincicijski virus (RSV), humani korona virus, virus parainfluenze, te koksaki (coxackie) virus. Ekstrakt ljekovite pelargonije razrjeđuje gustu sluz, olakšava iskašljavanje te na taj način olakšava disanje. Djelovanjem na imunološki sustav smanjuje se mogućnost ponovne pojave infekcije.

Ljekovita pelargonija Pelargonium sidoides, Aisa Zanki Zelić mag. pharm.

PROMO članak

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo