Zdravlje

Zdravlje

Ljetni vodič za visokotlakaše

Foto: Shutterstock

Ljudi koji uzimaju lijekove za hipertenziju, za ljetnih vrućina nerijetko dožive “pad” tlaka koji može izazvati slabost, nepravilan rad srca, otežano disanje, vrtoglavicu, omaglicu, nesvjesticu.

Visoka temperatura zraka potiče širenje krvnih žila, zbog čega se tlak snizuje. Stoga je bolesnicima s povišenim krvnim tlakom ljeti često dovoljna manja doza lijekova od uobičajene. To nipošto ne znači da možete prestati s terapijom ili sami mijenjati propisanu količinu lijeka – obvezno se savjetujte s liječnikom o eventualnom prilagođavanju doze!

Olakšajte si i slijedite ove savjete koji će vam sigurno pomoći! 

1. Pouzdan tlakomjer

Redovito kontrolirajte krvni tlak. Ako ga sami mjerite digitalnim tlakomjerom za kućnu uporabu, odaberite klinički validiran uređaj s jamstvom točnosti i pridržavajte se uputa o mjerenju. Održavajte tlakomjer kod ovlaštenog servisera.

2. Prebrodite “teške” dane

Krvožilni sustav osjetljiv je na meteorološke promjene, pa u kroničnih bolesnika vrućina može uzrokovati ozbiljne poremećaje cirkulacije i tlaka, što može izazvati srčani i moždani udar. Osobito su “teški” dani kad atmosferski tlak pada, a vlažnost zraka raste. Kako biste se lakše prilagodili, pratite biometeorološku prognozu.

3. Čuvajte se dehidracije

Izbjegavajte boravak na najjačem suncu od 10 do 17 sati. Pijte dovoljno vode a izbjegavajte alkohol i kofein. Jedite lagane obroke s voćem i povrćem. Nosite prozračnu odjeću od prirodnih materijala, a glavu zaštitite šeširom. Čuvajte se velikih tjelesnih napora i stresa.

4. Opasno toplo-hladno

Oprez pri naglim prijelazima toplo-hladno! Npr. ulazak u hladnu vodu ili u pretjerano klimatiziran prostor izaziva “stezanje” krvnih žila, a koban može biti i izlazak iz rashlađenog prostora na vrućinu. Temperaturna razlika između klimatiziranog i vanjskog prostora ne bi smjela biti veća od sedam stupnjeva.

Važno je odabrati prave namirnice!

Lubenica: Istraživači Sveučilišta u Floridi su skupini ispitanika s prehipertenzijom (granično stanje povišenog tlaka) davali šest grama ekstrakta lubenice L-citrulina kroz razdoblje od šest tjedana. Ustanovili su kako se stanje popravilo kod svih ispitanika, bez ikakvih nuspojava. Međutim, ispitanici su uzimali ekstrakt koji je u stvarnosti jednak jednoj i pol lubenici!

Top 5 ljetnih namirnica koje ne smijete zaobići

Riba: Od svih namirnica životinjskog porijekla, riba je najzdravija – obiluje proteinima, a nije masna. Omega-3 masne kiseline u ribi, zajedno s drugim nutrijentima, štite krvne žile, smanjuju upalne procese i snižavaju visoki krvni tlak. 

Kratki vodič kroz ribarnicu – kako odabrati najsvježiju ribu?

Sok od celera: Ovaj tradicionalni kineski lijek dokazano je učinkovit u borbi protiv visokog krvnog tlaka. Priprema – vrlo jednostavna, sve što vam treba je celer i mikser. Dvije do tri čaše celerovog soka dnevno snižavaju visoki tlak i vraćaju ga na normalne razine. 

Celer: 7 razloga zašto ga jesti svaki dan

Krastavac: Krastavac je prirodni diuretik i pomoći će vam  u snižavanju tlaka i pritiska u arterijama. Jedite dva svježa krastavca svaki dan, tijekom dva tjedna i rezultati neće izostati.

Osvježavajuća “juha” od krastavaca s koprom

I.V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo