Zdravlje

Zdravlje

Lupus: reumatska bolest o kojoj se još uvijek ne zna dovoljno!

Lupus je autoimuna bolest koja uzrokuje upale zglobova, tetiva i drugoga veznoga tkiva. 90% oboljelih su mlađe žene, a ako ste se pitali kada se javiti liječniku i kada se javlja razlog za brigu, pročitajte u tekstu.

Anemija, osjetljivost na sunce, suha usta, poremećaj funkcije bubrega… Sve su to simptomi ove autoimune bolesti. Zašto se točno lupus javlja, nije poznato. Međutim, činjenica jest da on može biti kroničan i napredujući. Kada je riječ o upali zglobova, osobe s lupusom najčešće će reći kako se oduvijek sjećaju da su imali problema s bolovima u zglobovima. Dugotrajna upala zglobova može dovesti do trajnoga oštećenja zglobova i okolnoga tkiva. Međutim, za razliku od reumatoidnoga artritisa kod lupusa se ne oštećuje kost.

Koje simptome nipošto ne smijemo ignorirati?

SLE (sistemski lupus eritematodes) bolest je u kojoj su zahvaćena brojna tkiva i organi. Početak bolesti ovisi od pojedinca do pojedinca. Može biti postepen, a tada će ga često karakterizirati osjećaj umora, malaksalosti, gubitak tjelesne težine i sl. Međutim, postepen početak bolesti nije uvijek slučaj:

Bolest može početi i naglo, s visokom temperaturom, bolovima u zglobovima, bolovima u mišićima, promjenama u boji kože lica u obliku leptirastoga crvenila i ukoliko se navedeno javi kod ženskih osoba mlađe životne dobi, utoliko je potrebno obaviti dijagnostičku obradu – navodi dr. med. Davorka Rosić, fizijatar – reumatolog.

Osim toga, često se javljaju i kožne promjene: fotosenzibilitet, odnosno osjetljivost na sunce ili, pak, oštećenje sluznice usta. Pojačano može biti i ispadanje kose.

Ako se jave navedeni simptomi, nijedan od njih se ne bi trebao ignorirati te bi se odmah trebalo javiti liječniku – savjetuje dr. Rosić.

Kako je već spomenuto, nijedan od navedenih simptoma ne bi se trebao ignorirati jer ako dođe do situacije da je više pridruženih simptoma, njihov će se intenzitet pojačavati. Kada je riječ o tijeku liječanja, dr. Rosić navodi:

Obratiti se treba najprije liječniku obiteljske medicine koji će pacijenta uputiti internistu – reumatologu, koji o ovoj vrsti autoimune bolesti zna najviše. Srećom, u Hrvatskoj imamo stručne i odlične interniste- reumatologe, ali ih je nažalost jako malo. Oni najbolje znaju što dalje treba poduzeti.

Može li se ovakva vrsta bolesti prevenirati?

Ovo je bolest nepoznate etiologije. Upravo zbog toga, pitanje prevencije postaje iznimno teško. Međutim, svakako postoje načini na koje se može poboljšati kvaliteta života osoba koje boluju od lupusa:

Ključan je zdrav i uredan život: zdrava prehrana, tjelesna aktivnost, dobar san, boravak u prirodi, ali ne na suncu. Osim toga, u vrijeme pojačanih virusnih infekcija, trebalo bi izbjegavati zatvorene prostore i masovna druženja. Poželjno bi bilo izbjegavati stres, što je lako reći, ali vrlo teško provesti – savjetuje dr. Rosić.

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo