Zdravlje

Zdravlje

Manjak vitamina D povezan s bolestima srca?

Ako je razina vitamina D u vašem organizmu preniska, izlažete se značajno povišenom riziku od srčanog udara, bolesti povezanih sa srcem pa čak i prerane smrti, pokazalo je najnovije istraživanje.

Znanstvenici su pratili 27.686 osoba u dobi od 50 godina i starije. Njihova povijest bolesti nije uključivala kardiovaskularne probleme. Sudionici su bili podijeljeni u tri grupe temeljene na razini vitamina D: normalna razina (više od 30 nanograma po mililitru), niska (15 do 30 nanograma po mililitru), ili vrlo niska (manje od 15 nanograma po mililitru).

sNakon jednogodišnjeg praćenja, ustanovljeno je da osobe s vrlo niskom razinom vitamina D imaju 77 posto veću šansu za prijevremenom smrću. Veću vjerojatnost za razvoj bolesti koronarnih arterija imalo je 45 posto ispitanika, dok je njih 78 posto imalo veću mogućnost za srčani udar, i dvaput veću šansu za razvoj zastoja srca od osoba kod kojih je zabilježena normalna razina vitamina D.

“Zaključili smo da je kod 50-godišnjaka ili još starijih osoba, čak i umjeren manjak vitamina D povezan s razvojem bolesti koronarnih arterija, zatajenja srca, srčanog udara pa čak i prerane smrti,” izjavila je dr. Heidi May, suautorica istraživanja i epidemiologinja Medicinskog centra Intermountain iz američke države Utah.

“Ovo otkriće je vrlo važno jer se manjak vitamin D lako sanira. Ako povisivanjem razine ovog vitamina možemo smanjiti određeni rizik povezan sa spomenutim kardiovaskularnim bolestima ta bi činjenica mogla imati značajan utjecaj na zdravlje građana. Kad uzmemo u obzir podatak koji kaže kako su kardiovaskularne bolesti jedan od vodećih uzroka smrtnosti, tek tada postajemo svjesni na koji način ovo istraživanje može pomoći u produžavanju i poboljšanju kvalitete ljudskih života,” dodala je May.

“Budući da se radilo o opažačkom istraživanju, konačnu poveznicu između razine vitamina D i bolesti srca nije moguće utvrditi. Međutim, otkriće ukazuje na potrebu za daljnjim istraživanjem”, kazao je suautor istraživanja dr. Brent Muhlestein, voditelj kardiovaskularnih istraživanja u Intermountain institutu za srce.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo