Zdravlje

Zdravlje

Masna jetra – poziv na uzbunu

Foto: Shutterstock

Bolesti jetre značajan su uzročnik pobola i smrtnosti u cijelom svijetu.

Kada govorimo o kroničnim bolestima jetre, u prvom redu mislimo na virusna oboljenja (hepatitisi A, B, C ), autoimune bolesti jetre i na oštećenja jetre uzrokovana alkoholom ili drugim toksinima, no možda premalo razmišljamo o nealkoholnoj masnoj jetri.

Jetra u svojem normalnom ciklusu rada provodi razne metaboličke procese koji pomažu probavi hrane. Neumjerenom prehranom i unosom štetnih tvari, svakodnevno stavljamo jetru na iskušenje. Jednostavne mjere kojima ćemo zaštititi jetru su zdrava prehrana, održavanje normalne tjelesne težine svakodnevnom fizičkom aktivnošću te izbjegavanje alkohola.

Prehrana treba biti bogata povrćem i voćem, žitaricama, mahunarkama, orašastim plodovima i sjemenkama. Poželjno je uzimati suplemente vitamina i minerala ako postoji sumnja na njihov manjak. Za jetru su loše zasićene masti (uglavnom u hrani životinjskog porijekla), rafinirani šećer i ponajviše alkohol.

Ako se dulje vrijeme unosi više hrane nego što je tijelu potrebno, dolazi do nakupljanja masnoće i u jetrenim stanicama (hepatocitima). Proces nakupljenog masnog tkiva u jetrenim stanicama koja prelazi 5% ukupne težine jetrenog tkiva, uz smanjeno funkcioniranje jetre naziva se nealkoholna masna jetra. Sukladno tome, nastanku masne jetre često prethodi pretilost, inzulinska rezistencija, šećerna bolest i hiperlipidemija (velika količina masti u krvi).

Opasnost od ciroze

Veće količine nakupljene masnoće mogu uzrokovati brojne komplikacije, čak i otkazivanje samog organa. Masna jetra dugo se smatrala benignim neprogresivnim stanjem (koje ne napreduje u bolest), ali nova saznanja pokazuju da steatoza može biti vrlo ozbiljna i dovesti do ciroze jetre.

Simptomi

Masna jetra većinom ne uzrokuje tegobe ili uzrokuje samo bol pod desnim rebrenim lukom zbog povećanja jetre.

Dijagnostika

Najčešće se dijagnosticira ultrazvukom trbuha i laboratorijski povišenim vrijednostima jetrenih testova. Često je umjereno povišen ALT (3-4 puta). AST je kod nealkoholne masne jetre uvijek niži od ALT-a. Ponekad je prisutno povišenje GGT i ALP. Ultrazvukom se pokaže uvećana “svijetla” jetra. U slučaju trajno povišenih transaminaza (AST, ALT) potrebno je učiniti biopsiju jetre.

Liječenje

Liječenje ovisi o uzroku, no treba napomenuti da ne postoji specifična farmakološka terapija ovog stanja. Široj javnosti poznati su hepatoprotektivni lijekovi sa zaštitnim svojstvima za jetru. Ti lijekovi nikada nisu primarna terapija bolesti jetre jer sami ne mogu promijeniti tijek bolesti, no korisni su kao pomoćni lijekovi. Na primjer, često se koristi ekstrakt sjemenki ploda čička (Silybum marianum). Lijek djeluje citoprotektivno (štiti stanice) i protuupalno, stimulira sintezu proteina i regeneraciju, te povećava jetreni glutation (antioksidans važan za detoksikaciju) za više od 35%.

Za jetru je osobito važno:

Za dobro stanje jetre iznimno je važna i pravilna funkcija bubrega, stoga treba jesti što više voća i povrća te dnevno osigurati optimalne količine vode (do dvije litre). Kod većine bolesnika korisno je smanjenje tjelesne težine i prekid uzimanja tvari koja je dovela do masne jetre, što dovodi do poboljšanja nalaza. Nadalje, neophodna je tjelesna aktivnost, provođenje dijete, izbjegavanje nepotrebnih lijekova te regulacija šećera u krvi. Očekuje se da će mapiranjem genoma i novim saznanjima o metabolizmu, utjecaju inzulina i povezanih hormona doći i do razvoja specifične terapije.

Rak jetre – simptomi, dijagnostika i liječenje    

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo