Mononukleoza - zarazna bolest - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Mononukleoza – zarazna bolest

Zarazna bolest mononukleoza prenosi se fizičkim kontaktom između dvije osobe, putem sline, iscjetka iz nosa i grla pa čak i putem suza. Mladi najčešće prenesu ovu bolest putem poljupca, pa se zato i naziva “bolest poljupca”.

Naziv infektivna mononukleoza podrazumijeva akutnu virusnu bolest koja može imati simptome viroze: temperaturu, upalu grla, malaksalost, umor i povećane limfne čvorove. Uzročnik je najčešće virus Epstein Barr, ali nije jedini. Bolest na početku napreduju polako i prolazi sama od sebe bez medicinske pomoći, no umor i slabost mogu potrajati i do tri mjeseca.

Liječenje

Ne postoji specifično liječenje, ono je više usmjereno olakšavanju simptoma te se bazira na uzimanju dovoljne količine tekućine i odmaranju. Međutim, umor i slabost mogu potrajati i do tri mjeseca. U težim slučajevima (rijeđim) mogu nastati komplikacije koje zahtijevaju bolničko liječenje.

Kako se prenosi mononukleoza?

Bitno je znati da virus koji uzrokuje mononukleozu može biti u slini i do 18 mjeseci. Nakon prve infekcije virus ostaje u domaćinu doživotno i može se ponovno reaktivirati te izlučivati iz ždrijela i grla. Prenosi se fizičkim putem. Bolest se najčešće pojavljuje kod adolescenata i mlađih odraslih osoba. Djeca se također mogu zaraziti virusom, ali se kod njih često ne pojavljuju simptomi ili su vrlo blagi. Zdrave odrasle osobe rijetko obole od mononukleoze jer je njih otprilike 90 posto bilo u kontaktu sa spomenutim virusom, nakon čega organizam stvara antitijela, pa jednom zaražena osoba stječe doživotni imunitet.

Simptomi mononukleoze

Od izlaganja virusu do prvih simptoma obično prođe do 14 dana. Prvi simptomi su gubitak energije, umor, gubitak apetita i povremena groznica, a traju do tri dana. Nakon toga nastupa razdoblje temperature, grlobolje i naticanja limfnih čvorova. Razlog zbog kojeg pacijenti najčešće traže pomoć liječnika je upravo bolno grlo. Otprilike polovina oboljelih se susreće i s osjetljivošću slezene koja je važna za imunološku obranu organizma. Kod oko pet posto bolesnih se javlja crveni osip koji podsjeća na ospice.

Terapija i prevencija

U većini slučajeva liječenje nije potrebno jer bolest prolazi sama, a preporučuje se strogo mirovanje i konzumacija dovoljne količine tekućine i lagane hrane. Za ublažavanje bolova mogu se uzeti odgovarajući lijekovi, a antibiotici ne pomažu jer je bolest uzrokovana virusom. Svim bolesnicima se preporučuje izbjegavanje aktivnosti te bavljenja sportom.

Mononukleozu možete izbjeći izbjegavanjem kontakta slinom sa zaraženom osobom ili osobom koja je nedavno preboljela mononukleozu.

 A. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo