Zdravlje

Zdravlje

Može li aspirin djelovati kao prevencija od razvoja raka debelog crijeva?

Rezultati studije pokazuju kako je moguće da dnevna upotreba aspirina ne smanjuje rizik od nastanka ove vrste raka kod osoba starijih od 70 godina.

Redovita uporaba aspirina čini se pomaže kao preventivna mjera i zaštita od razvoja raka debelog crijeva kod osoba srednje dobi, ali isto tako donosi neke rizike poput gastrointestinalnog krvarenja.

Kada bi odrasle osobe trebale započeti redovito uzimati aspirin?

Postoji dovoljan broj dokaza da dnevna uporaba aspirina može smanjiti rizi od razvoja raka debelog crijeva kod osoba mlađih od 70 godina, ali do danas nije postojalo dovoljno dokaza koji bi pojasnili kada ga treba početi uzimati.

Muči vas probava? Pomozite si s ovih 8 moćnih dodataka prehrani

Tim znanstvenika je pokrenuo analizu studija kako bi se odgovorilo na ovo pitanje, pod vodstvom profesora medicine na sveučilištu Harvard, dr. Andrewa Chana. Znanstvenici su u obzir uzeli dvije velike provedene studije: The Nurses’ Health Study i  Health Professionals Follow-up, a one su uključivale podatke prikupljene od 94,500 sudionika i korištenja aspirina više od 35 godina, što je bila idealna prilika da se razumije utjecaj aspirina na vijek života i rizik od nastanka raka.

Znanstvenici su shvatili kako redovit upotreba aspirina je povezana s manjim rizikom od raka crijeva i kod osoba koje su stare 70 godina i više. Oni koji su počeli uzimati redovito aspirin nakon navršene 70-te godine života, čini se, nisu nimalo profitirali.
“Postoje dokazi koje treba uzeti u obzir a idu u prilog činjenici da redovito uzimanje aspirina kod osoba starih od 50 – 70 godina može pomoći, ali nije jasno jesu li dobrobiti jednake i za one koji su stariji od 70 godina“, pojasnio je dr. Chan.

Aspirin se smatra dobro poznatim agentom koji štiti od razvoja raka debelog crijeva, i trenutno je preporuka i u Americi da ga uzimaju osobe stare od 50-59 godina kako bi smanjili šanse da se kod njih razviju kardiovaskularne bolesti.

Ipak, nedavno je kliničko ispitivanje pokazalo kako su, oni koji su u njemu sudjelovali i uzimali dnevne male doze aspirina nakon navršene 70.te godine života, imali čak 30 posto veće šanse da će umrijeti od posljedica raka. Čak 89 posto ispitanika nije uzimalo aspirin prije nego su pristupili sudjelovanju u studiji. Tim dr. Chana je objavio i izvješće u kojem stoji kako ispitanici koji su uzimali aspirin nisu doživjeli promjene, u smislu manje ili veće šanse da će se kod njih razviti rak, unatoč povećanom riziku za njegov razvoj.
To je dovode do pitanja: Da li redovito uzimanje aspirina pomaže ili odmaže osobama koje su starije od 70 godina i je li važno kad ćemo započeti s primjenom lijeka?

Kronična limfocitna leukemija: Obratite pažnju na neobične simptome

Trenutna studija potvrđuje da ako se započne s uzimanje aspirina u starijoj dobi nije povezano sa smanjenim rizikom za razvoj raka debelog crijeva. Ipak, važno je znati da postoje potencijalne dobrobiti uzimanja aspirina ako se s tom navikom započelo u ranijoj dobi.

Rezultati, znanstvenici navode, nude jak dokaz da postoji potencijalna biološka razlika u njegovom djelovanju ako se uzima u starijoj dobi, no također navode kako je potrebno još istraživanja po tom pitanju.

Chan dodaje: „Postavlja se pitanje je li opravdano da ljudi, kada su već stari, započeti s uzimanjem aspirina kako bi smanjili rizik od razvoja raka debelog crijeva, ako ga nisu prije uzimali.“

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo